Home

Nieuws

'Pas nu het tarief van NVWA aan'

Het stelsel van tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet veranderen. Het advies van de Raad van State moet het kabinet tot inzicht brengen, vinden politici en vertegenwoordigers uit het landbouwbedrijfsleven.

De Raad van State zegt in een op dinsdag 6 september gepubliceerd advies dat onduidelijk is hoe de tarieven worden doorberekend en dat een deel van de tarieven volgens de eigen uitgangspunten van het kabinet niet doorberekend zou moeten worden. LTO Nederland krijgt met het advies van vicepresident Piet Hein Donner het gelijk aan haar zijde na een ellenlange strijd. LTO constateert al lang dat ondernemers in Nederland anders behandeld worden dan hun collega's in het buitenland.

Bleker: 'Concurrentievervalsing voor Nederlandse vee- en vleessector'

Henk Bleker, voorzitter van Vee & Logistiek Nederland, wil snel overleg met het kabinet. "Dit is geen advies dat het kabinet zomaar naast zich neer kan leggen." Wat Bleker betreft komt er geen discussie over wat er in de afgelopen 3 jaren verkeerd is gegaan, maar over de manier waarop dit wordt opgelost. "Dit gaat niet alleen over een bestuurlijk-juridische kwestie, dit is ook voor onze economie van belang. Wij moeten bedragen ophoesten die veel hoger liggen dan in omringende landen, dat is concurrentievervalsing voor de Nederlandse vee- en vleessector. Dat is ook zo zonder het advies van Donner."

CDA'er Geurts vindt advies Raad van State 'opzienbarend'

Het CDA wil dat het kabinet snel in actie komt om te zorgen dat de situatie vanaf 2017 verbetert. Woordvoerder Jaco Geurts, die in de Tweede Kamer de aanzet gaf om de Raad van State om advies te vragen, zegt dat deze kwestie zeker bij de begrotingsbehandeling terug komt. Hij noemt het advies van de Raad van State opzienbarend, ook omdat nu op papier staat dat niet duidelijk is hoe de tarieven worden berekend. Ook de SGP wil snel duidelijkheid van het kabinet. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt dat daar op het advies van de Raad van State wordt gestudeerd.

VVD en SGP willen duidelijkheid van het kabinet. VVD vindt het belangrijk dat de NVWA efficiënt gaat werken, met lagere tarieven. Desnoods moet er extra ruimte in de begroting van Economische Zaken worden gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.