Home

Nieuws

NVWA: 73 vervroegde exportkeuringen op warme dagen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op de 7 dagen in juli en augustus dat het hitteprotocol van kracht was, 73 exportkeuringen vervroegd uitgevoerd.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van PvdA'ers Sjoera Dikkers en Tjeerd van Dekken. Op zeer warme dagen met temperaturen boven 27 graden is het hitteprotocol van kracht. Dan kunnen exportkeuringen vervroegd plaatsvinden, tussen 4 en 6 uur ’s ochtends.

Waarschuwingen en boetes uitgedeeld

Op deze dagen heeft de NVWA 78 controles uitgevoerd van diertransporten, waarbij specifiek aandacht was voor het hitteprotocol. Bij 23 vrachten waren de zaken niet op orde, waarbij in 16 gevallen de hoge temperatuur oorzaak was. De sancties variëren van een waarschuwing tot een bestuurlijke boete.

Of registreer je om te kunnen reageren.