Home

Nieuws

Rabobank investeert in Afrika

Rabobank, FMO en Norfund hebben samen een nieuw ontwikkelingsbedrijf voor Afrika opgericht: Arise. Daarin worden de belangen van de drie kredietverleners in Afrikaanse banken samengebracht. Het bedrijf moet de ontwikkeling van het mkb – vooral boeren – en het platteland op het Afrikaanse continent stimuleren. Arise beheert $660 miljoen aan activa.

Arise koopt en beheert minderheidsaandelen in Afrikaanse financiële dienstverleners met als doel sterke en stabiele dienstverleners te creëren. De beschikbaarheid van krediet is in veel delen van Afrika nog een probleem, aldus de initiatiefnemers, terwijl het continent juist enorm moet investeren om de recente economische groei vast te houden.

“De investeringen van de Rabobank die gericht zijn op het creëren van sterke financiële dienstverleners in opkomende economieën, vooral in sub-Sahara-Afrika, sluiten naadloos aan op onze ‘Banking for Food’–strategie”, aldus bestuurslid Berry Marttin van Rabobank. “Met deze strategie willen wij oplossingen bieden voor het wereldvoedselvraagstuk.”

Nu al enorme voedselonzekerheid in gebied waar bevolking kan verdubbelen

In geen enkele regio ter wereld is de voedselonzekerheid zo groot als in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de bevolking de komende decennia bovendien kan verdubbelen. Ongeveer een kwart van de bevolking is er ondervoed, aldus de VN. Het gebied moet dus fors meer voedsel gaan produceren of een economische basis neerzetten die voldoende oplevert om meer te importeren.

De drie deelnemers in Arise willen de banken waarin ze deelnemen technisch en anderszins ondersteunen. Ook reserveren ze kapitaal, een bedrag is niet bekendgemaakt, voor nieuwe investeringen. Het Portugese Montepio zal zich naar verwachting binnenkort bij Arise aansluiten.

In geen enkele regio ter wereld is de voedselonzekerheid zo groot als in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Het gebied moet fors meer voedsel gaan produceren of een economische basis neerzetten die voldoende oplevert om meer te importeren.

Rabo belangrijke agrarische kredietverlener

Rabobank is een grote kredietverlener in de internationale agri- en foodsector. FMO is een Nederlandse particuliere ontwikkelingsbank en Norfund een ontwikkelingsfonds dat wordt beheerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Noorwegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.