Home

Nieuws 1 reactie

Amerikaanse landbouwgrond daalt in waarde

De lagere graanprijzen drukken in de VS de prijs van landbouwgrond en pacht. Uit een onderzoek van de centrale bank blijkt dat kwalitatief hoogwaardige akkerbouwgrond het afgelopen kwartaal 1% in waarde is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, en grasland 7,4%. Volgens Rabobank is het einde nog niet in zicht.

Het onderzoek (pdf, 842 kB) beslaat de belangrijke agrarische staten Arkansas, Illinois, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri en Tennessee. Lokale banken geven door welke grond- en pachtprijzen ze tegenkomen. Prijzen van landbouwgrond dalen volgens het onderzoek nu al vier kwartalen op rij. De daling lijkt wel af te vlakken, aldus de bankiers.

Lagere boereninkomens

De pachtprijzen van grasland zijn volgens het onderzoek gemiddeld 21% gedaald. De pacht voor als goed gekwalificeerde akkerbouwgrond is 10% teruggelopen. De daling is vooral gevolg van lagere boereninkomens, schrijven analisten van Rabobank in het rapport ‘The Land Value Wave Dips’. In de VS heeft een lage graanprijs sneller impact dan in de EU.

'Prijs opgedreven door goedkoop krediet'

Critici hebben gezegd dat de prijs van landbouwgrond de laatste jaren is opgedreven door goedkoop krediet. De financiële crisis leidde ertoe dat rentes over de hele linie scherp zijn gedaald. Rabobank houdt vol dat van een ‘kredietbubbel’ op de agrarische grondmarkt geen sprake is, maar schrijft wel dat prijzen nog verder omlaag zullen gaan, zeker voor pacht.

“Na twee jaar van economische verliezen op boerderijniveau, zijn de kosten van pacht taai en onhoudbaar hoog gebleven”, aldus analist Sterling Liddell. Als de pachtprijs niet verder daalt, zal relatief veel grond volgens hem braak komen te liggen, met weer extra druk op grondprijzen tot gevolg. Tot nu toe is de daling van grond- en pachtprijzen volgens Rabobank beperkt gebleven, omdat boeren in de periode van 2006 tot en met 2013 veel hebben verdiend.

Lees alles over de Nederlandse grond- en pachtprijzen en agrarisch vastgoed op boerderij.nl/landbouwgrond

Eén reactie

  • pinkeltje

    1 procent waardedaling en het einde is nog niet in zicht, dat is nogal wat. Maar nog altijd beter als de vermogensrendementsheffing die je in Nederland betaalt op je spaargeld. Afgezien van het percentage dat je wellicht straks mag betalen om het geld bij de bank te mogen stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.