Home

Nieuws 11 reacties

Vuilste water bij Planbureau Leefomgeving

Het stedelijk oppervlaktewater is zwaarder vervuild met fosfaat dan water in landbouwgebieden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft laten doen op 10 locaties in Nederland.

Het vuilste water werd aangetroffen in de Prinsessegracht bij het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag.

De NMV zegt dat in 5 van de 10 bemeten locaties de norm voor fosfaat in het oppervlaktewater ver tot zeer ver werd overschreden. Met de monsters wil de NMV laten zien dat de landbouw niet de enige is die een bijdrage levert aan de nutriëntenbelasting van het oppervlaktewater.

De bemeten locaties lagen bij het PBL in Den Haag, Stichting Natuur en Milieu in Delft, het Amstelhotel in Amsterdam, Varkens in Nood in Amsterdam en Deltares in Delft.

Vervuiling oppervlaktewater telt bij derogatie

De kwaliteit van het oppervlaktewater is een van de elementen die meeweegt bij de beoordeling van de derogatie die voor de melkveehouderij wordt aangevraagd. De NMV is bezorgd over het feit dat in de rapportage die naar Brussel wordt verstuurd, te veel verantwoordelijkheid voor de vervuiling bij de boeren wordt gelegd. Volgens de NMV zijn andere passende maatregelen nodig.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Zitten daar soms de meeste azijnzeikers op kantoor?

 • awhurenkamp1

  nee.niet soms maar regelmatig..

 • alco1

  Tot dat de bom barst.

 • BoerHarm

  Eindelijk een goeie actie van NMV. Goed bezig!

 • zon

  Zouden dit soort artikelen nu ook in de landelijke media komen?

 • buitenok

  goed bezig NMV

 • DJ-D

  Dna test op loslaten mens vogel hond?
  Goede actie trouwens.

 • Nu nog naar landelijke pers 'lekken'😊

 • John*

  als de landelijke pers t niet overneemt dan ook maar monsteren in de sloten in waters bij de redactie kantoren. en daarna een rechtzaak aanspannen voor het niet publiceren van relevant nieuws uit eigenbelang.

  Al die mensen op een hoop bah bah

 • Bennie Stevelink

  Niets nieuws. V-focus van Wageningen UR heeft een jaar geleden al aangetoond dat het fosfaatgehalte in oppervlaktewater in stedelijk gebied in West Nederland veel hoger is dan in landelijk gebied. In vee-dichte gebieden blijkt het fosfaatgehalte in oppervlaktewater aan de Europese norm te voldoen. In vee-arme stedelijke gebieden niet.
  De NMV heeft het wetenschappelijk verantwoord uitgevoerde onderzoek van V-focus op een onwetenschappelijke manier nog een keer overgedaan. Ze genereren misschien wat publiciteit maar de argumenten worden er niet sterker van. Wat dat betreft hadden ze beter kunnen wijzen op het onderzoek van V-focus.

 • oorspronkelijk

  natuurlijk loopt de veehouderij voor.
  daar is sinds 1986 beleid voor ontwikkeld.
  ook is er landelijk beleid-lozingsverordening moet gecontroleerd door lagere overheden
  dus ook zichzelf controleren dat heeft geen prioriteit
  nu wel erf afspoeling terwijl meststoffenwet reducerend werkt op oppervlakte water in buitengebied,
  een goeie debater is de het niveau van politieke elite
  m.a.w. hoe lul je het recht

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.