Home

Nieuws 4 reacties

Rabobank doet toch mee aan regeling renteswaps

Rabobank werkt mee aan de compensatieregeling voor MKB-ondernemers die renteswaps hebben afgesloten.

Dat betekent dat boeren en tuinders die een lopend swapcontract hadden tussen 2011 en 2014 een deel van de betaalde rente terugkrijgen. Ondernemers met een swap tot €2,5 miljoen kunnen 20% van de betaalde rente terugkrijgen.

Daarmee breidt Rabobank de reikwijdte van de compensatie uit. Eerder wilde Rabobank alleen ondernemers compenseren die op 2014 nog een lopend contract hadden. Rabobank was huiverig om mee te doen, onder meer omdat volgens de bank niet alle ondernemers schade hebben geleden, of slecht zijn voorgelicht over het product.

Rabobank kan hoogste rekening verwachten

Maandag meldden ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot al mee te werken aan de regeling. De regeling is opgesteld door een commissie die is ingesteld door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Rabobank kan echter van alle banken de hoogste rekening verwachten. De bank treft vanwege de deelname een extra voorziening van €500 miljoen.

Rabobank zegt mee te wegen dat het maatschappelijk draagvlak voor de regeling groot is. Rabobank overlegde woensdag met het hoogste ledenorgaan en lokale banken. Topman Wiebe Draijer: "We zullen de herbeoordeling van de rentederivatencontracten aanpakken op een manier die men mag verwachten van een coöperatieve maatschappelijke bank."

Indekken tegen stijgende rente

Met een renteswap kan een ondernemer zich indekken tegen een stijgende rente. De rente daalde echter, waardoor swaps een negatieve waarde aannamen. Het kostte veel ondernemers tienduizenden, soms honderdduizenden euro’s. Rabobank is de grootste kredietverstrekker voor de landbouw en het MKB.

Het 'herstelkader' heeft betrekking op circa 9.000 zakelijke klanten van Rabobank, met samen ongeveer 11.000 derivatencontracten, iets meer dan 1% van de in totaal 800.000 zakelijke klanten.

Laatste reacties

 • Klomp

  Wij hebben enkele jaren geleden geen rente swap afgesloten omdat ze het ons niet goed uit konden leggen.( Je bent nu eenmaal niet allemaal even slim) Wij hadden er geen goed gevoel bij en hebben toen de rente vastgezet. Dat was achteraf ook niet zo verstandig, is alleen maar lager geworden. Iedereen neemt zo zijn beslissing. En daar moet je het mee doen. Dus als men geld terug krijgt op een beslissing die je zelf neemt, wil ik eigenlijk ook wat terug van ons te veel betaalde deel.

 • boerrick

  Het gaat niet zo zeer om de verkeerde keuze, hier speelt vooral mee dat er verkeerd is voorgelicht. verder dat er enige druk is uitgeoefend op de ondernemers(slikken of stikken) en dat het hoogstwaarschijnlijk met voorbedachte rade is (in de zin van de verwachting was dat de rente ging dalen).

 • Richarddebie

  Als er wordt uitgelegd dat wanneer de rente stijgt je voordeel hebt en het verschil terugkrijgt, is het dan heel moeilijk om te bedenken wat er gebeurd als de rente daalt?

 • boergert

  Het ligt toch wat genuanceerder, De bank deed voorkomen alsof het eigenlijk een vaste rente was, in werkelijkheid kon men via een systeem van individuele opslagen de rente laten stijgen (dat is hier en daar ook gebeurt). Ook zaten er andere grote risico's aan die je niet aantreft bij een lening met vaste rente, Kortom de bank leverde ondeugdelijk product dat wordt nu eindelijk erkent en rechtgezet. Volkomen terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.