Home

Nieuws 12 reacties

'Dramatisch broedseizoen voor grutto'

De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een bijzonder slecht broedseizoen gehad.

Dat stelde weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer zondagochtend in het VARA-Radio 1-programma Vroege Vogels.

Het overgrote deel van het polderlandschap is ongeschikt geworden voor opgroeiende kuikens, aldus de onderzoeker. Er wordt te vroeg gemaaid, gras dat wel blijft staan is vaak niet geschikt en er zijn niet genoeg insecten.

30.000 paar grutto's

Hooijmeijer onderzocht het broedseizoen van grutto's in Zuidwest-Friesland, en dat was opnieuw bijzonder slecht, zegt hij. Bij niet meer dan één op de twintig gruttoparen is minstens één jong uitgevlogen. En: ,,Op een enkele uitzondering na zijn de verhalen elders uit Nederland niet veel beter.'' Naar schatting broeden er nu nog maar zo'n 30.000 paar grutto's in Nederland. In de jaren tachtig waren dat er nog 100.000. Veel van de jonge vogels die zijn gevonden, waren ondervoed.

Vossen en marterachtigen

De oorzaak ligt volgens Hooijmeijer, net als vorig jaar, bij de grote hoeveelheid rovers, vooral vossen maar ook marterachtigen en kraaien. Hooijmeijer: "In het voorjaar van 2014 hadden we in deze regio enorm veel muizen. Daar hebben de rovers toen van geprofiteerd. Maar nu er 2 jaar op rij veel minder muizen zijn, richten al die rovers zich onder andere op weidevogels. Uitgerekend de beste weidevogelgebieden krijgen dan de grootste klappen, want daar is het tafeltje-dek-je."

Laatste reacties

 • agro1

  paar jaar geduld en een probleem minder. feed the world and starve.

 • deB.


  Wat een oeverloos gezeur!

  Hier alles opgevreten door ooievaar, buizerd, en kraai-achtigen!

  Wat een kennis, wat een niveau van alle betweters!!

 • oorspronkelijk

  verificatie
  natuur voed de natuur
  hier is de mens noodzakelijk om het evenwicht te herstellen.
  waarom mogen er geen dierrechten voor landbouw huisdieren
  en in de natuurlevende dieren verdwijnen wel
  als dit tot gevolg heeft dat er voor ons product betaalt wordt wat nodig is
  dat zou een win/win situatie zijn.

 • farmerbn

  Sinds de wijsneuzen zich bemoeien met de weidevogels , is het eigenlijk alleen maar slechter met ze gegaan. Om van dit gezanik af te zijn, gewoon nog enkele jaren zo doorgaan zodat ze allemaal weg zijn. Het gezanik is dan ook verdwenen. Boeren moesten mest injecteren, het land verschralen, mesthopen afdekken, vroeger grasmaaien voor behoud van eiwit rijker gras enz. Jagers mochten minder reguleren zodat het evenwicht verloren is gegaan. Wie weet er nog meer fouten van de overheid met hun ecolo -vrienden?

 • eef

  hier worden de kievit nesten gewoon onder geploegd op grond van DLG

 • DJ-D

  Alles wordt opgegeten. Zelfs de mollen worden met uitsterven bedreigd hier.

  Natuurclubs zijn de boosdoeners:
  <>

 • cornelis 22

  Toch doet het mij pijn , de grutto is zo een wonderschone vogel.

 • Robert P

  met een heleboel meningen hierboven ben ik het eens. Maar ook de bedrijfsvoering van de melkveehouderij is de laatste jaren sterk veranderd. 50 hectare gras ligt tegenwoordig in enkele dagen aan de bult. Meer koeien naar buiten maar 100 koeien hebben 2 hectare binnen korte tijd strak afgevreten. Zelfs de paardebloemen hebben geen kans meer op bloei. Ondanks minder (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen en minder intensief gebruik van het land.
  Alle omstandigheden samen maken het dat weidevogels zoals kievit en grutto verdwijnen. De gouden eeuw van de vogels is voorbij. "Natuur" gebieden kunnen de teruggaan al helemaal niet doen keren. Ook die zijn ongeschikt voor de grutto, kievit, tureluur, wulp en scholekster.
  Maar de top van de voedselketen doet het goed. Mens, buizerd, ooievaar en kraai zijn er in overvloed.

 • DJ-D

  @Robert P is ook waar maar in beheersgebieden (kruidenrijk en later maaien) zijn de resultaten ook heel slecht dit jaar en dat komt vooral door de vele predatoren maar ook door het weer (el nino). Groeizaam weer waardoor gras de overhand neemt en bloemen later bloeiden en dus minder insecten op het juiste moment.
  En niet te vergeten zijn de uitterwaarden leeggestroomd door de rivieren

 • arendsoog

  Dit is al jaren bekent bij echte natuurmensen
  Niet bij diegene die natuur beheren via de rechtbank

 • t.van.ooijen@zonnet.nl

  De lieve vosjes hebben hier kievieten grutto s fazanten konijnen hazen kippen scholeksters en enkele zwanen opgeruimd wanneer beginnen ze aan de lammetjes???????????????? wie durft er iets aan te doen vissen hoeft ook niet meer want ik heb hulp AALSCHOLVERS TEUN

 • Annahoeve Meerveld

  Gewoon weer ouderwets met de ketsplaat gieren voedsel hoort op de grond en niet erin! als er voedsel is voor de vogels brengen ze meer en sterkere jongen groot en dan nog wat kraaien enz. schieten dan komt t goed en anders afwachten tot t einde van de grutto

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.