Home

Nieuws 9 reacties

Veerman: één landelijke organisatie voor landbouw

LTO Nederland moet 'eens echt een lijn gaan ontwikkelen met wat ze precies willen'. LTO is een beetje te veel bezig met zichzelf; dat vindt, althans, oud-landbouwminister Cees Veerman.

Oud-minister Cees Veerman: "Waarom hebben we wel één Bauernverband in Duitsland en hebben we niet één LTO Nederland? Dat je regionale verschillen hebt en tradities, die kun je best bewaren. Maar drie zelfstandige organisaties voor dit kleine land, met een sector in grote nood, dat is moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld."

'Drie zelfstandige organisaties voor dit kleine land, met een sector in grote nood, dat is moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld.'

'Landbouw zonder eenduidige opvattingen wordt speelbal'

Als de landbouw als sector geen opvatting heeft, is het de speelbal van de waan van de dag, waarschuwt de oud-politicus. Hij pleit voor een eenduidig standpunt. "Ik begrijp het wel. Er zijn traditionele verschillen tussen Noord en Zuid. En dat hoeft ook helemaal niet te verdwijnen. Maar je standpunten moeten eenduidig zijn. Je moet niet versplinteren met een LTO Glaskracht", vindt hij. "Dat het zo lang duurt om tot één standpunt te komen kost heel veel energie. LTO moet zich ook realiseren dat ze het spek moeten snijden waar het zit."

'Er zijn traditionele verschillen tussen Noord en Zuid. Dat hoeft ook helemaal niet te verdwijnen. Maar je standpunten moeten eenduidig zijn.'

Mededinging, landbouwpolitiek en ondernemersruimte

Veerman heeft ook ideeën waar LTO zich op moet richten. Het moet volgens hem gaan over ruimte voor ondernemers, over mededinging en over landbouwpolitiek. "Boeren en tuinders helpen zichzelf wel als het hun bedrijf betreft." Veerman ziet overeenkomsten tussen LTO en de vakbonden. "Zij zitten ook met de vraag wat ze kunnen doen voor hun leden. Dat wordt steeds lastiger in een individualistische maatschappij."

'Positief dat verzuilde LTO-organisaties samengingen'

Veerman was positief toen de verzuilde organisaties van LTO samengingen. "Maar het is misschien wel tijd voor een volgende stap. Daar moet je het over hebben met elkaar, met respect voor traditie en achtergrond. Stap over de belemmeringen heen en ga naar een nieuwe toekomst. Dat moet ook met nieuwe mensen. Elke verandering vraagt om nieuwe mensen", aldus Veerman.
LTO Nederland had geen behoefte om te reageren.

LTO Nederland had geen behoefte om te reageren op de uitspraken van oud-landbouwminister Veerman.

LTO zit in staartje van moderniseringsslag

In 2011 is Veerman samen met Pieter Winsemius als externe adviseur betrokken geweest bij de beleidsagenda van LTO voor de periode van 5 jaar. LTO is bezig met een moderniseringsslag bij de organisatie. Doelstelling is dat dit is afgerond bij het vertrek van voorzitter Albert Jan Maat per 1 oktober.

Laatste reacties

 • zon

  Het verschil in noord en zuid is minder groot dan het verschil tussen sectoren.
  In de opvatting van veerman zijn de andere sectoren niet belangrijk maar ze moeten wel ja knikken tegen de voorstellen van de grotere sectoren.
  LTO heeft geprobeert om alle sectoren onder 1 vlag te brengen,dit is mislukt.
  Wonderbaarlijk dat Veerman toch weer pleit voor dit systeem.

 • Klaasvaak

  Volgens mij zoekt LTO een verbinder?

  Hier is hij en hij is al aan het verbinden.

  Overigens zou Piet Boer ook een goede kandidaat zijn.

 • DJ-D

  <>

 • MarcelR

  Direct regelen.

 • gjh

  als deze organisatie net zo weinig doet als het LTO en alleen maar meeloopt dan hoeven ze er voor mijn niet aan te beginnen.

 • Kaiser

  Van nature zijn de tegenstrijdigheden tussen de verschillende landbouwsectoren te groot om het allemaal onder één te noemer te kunnen brengen.

 • veldhuize001

  Het zou beter zijn als LTO eens wat meer voor de boeren deed en niet met de regering mee kletsen als ze zelf maar een broodje beleg hebben vinden ze het wel goed dat was vroeger al zo en dat zal ook wel zo blijven als er niets veranderd

 • Ranger

  Helemaal eens , lees ook mijn column j.l. In de nieuwe oogst ( LTO )

 • Broer

  Helemaal eens met Veerman.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.