Home

Nieuws 2 reacties

Poetin verlengt Russische voedselboycot

De Russische regering verlengt haar boycot tegen bijna alle landbouwproducten uit de EU, de VS en nog enkele landen tot eind 2017.

President Vladimir Poetin ondertekende daartoe een wet die eerder was opgesteld in opdracht van premier Dimitri Medvedev. Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat roept staatssecretaris Martijn van Dam op in actie te komen tegen de sancties. “Boeren betalen gelag vanwege falend EU-beleid”, aldus Maat.

Fors minder landbouwproducten naar Rusland

De Russische sancties zijn een antwoord op sancties die westerse landen eerder instelden tegen Rusland vanwege diens annexatie van de Krim en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne. In augustus 2014 stelde Rusland de boycot in. Uit exportcijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat de Nederlandse uitvoer van landbouwproducten in 2016 tot en met april €290 miljoen bedroeg. In 2014, dus voor de boycot, kwam de export in de eerste vier maanden zowat €200 miljoen hoger uit.

'Boycot grote kans voor Russische landbouw'

Toen Medvedev aankondigde een wetsvoorstel ter verlenging te laten opstellen, benadrukte hij dat de boycot voor de Russische landbouw een grote kans is. Om de Russische landbouw zekerheid en lucht te bieden, is de boycot ook niet met exact 12 maanden verlengd, maar met enkele maanden meer. Rusland richt zich meer op zelfvoorziening, maar koopt ook meer in onder meer Turkije, Iran, Israël en China.

Laatste reacties

  • veldpostboer

    Maat is niet meer van deze tijd, er is maar 1 oplossing , gewoon melkquotum onherroepelijk weer invoeren . LTO was voorstander van opheffing, grote blunder. Het falende belijd ligt ook wel terdege bij LTO. Boeren worden door LTO aan het lijntje gehouden , Romijn: het word straks weer beter met de prijzen. Onzin! Men kan zeggen wat men wil, maare de NMV heeft hier al voor het afschaffen van de quotering voor gewaarschuwd. Nu nog is LTO voorstander van onbeperkt melken. Onvoostelbaar!! Voor wie strijd eigenlijk deze "belangenorganisatie'? Voor de boer, of voor diegene die aan de boer verdienen? U mag het zeggen.

  • puinhoop

    VELDPOSTBOER Niks geen quota en niks geen overheidsbemoeienis!!!!! Wat stelt dit verrotte nederland voor op wereldschaal! Er hoeft ergens maar iets te gebeuren en we hebben een riante melkprijs, en dan zeurt niemand meer over quotum invoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.