Home

Nieuws

Miljoenenschade door extreem grote hagel

In de brede lijn Helmond-Venray-Venlo is donderdagavond voor vele miljoenen euro's schade aangericht door hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen.

Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vrijdag gezegd. "Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen. Dat ze zo groot waren is echt uitzonderlijk, dat maken we zelden mee. Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. Auto's zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld", aldus de woordvoerder.

Veel schade glastuinbouw

Ook boeren en tuinders in het gebied melden een enorme hagelschade, vooral in Someren, Asten en Deurne waar veel glastuinbouw zit. Kassen zijn grotendeels verwoest en de producten in de kassen zijn niet meer te verkopen, aldus een woordvoerder van boeren- en tuindersbond ZLTO. Ook veel fruit is verloren gegaan doordat het door de hagel van de bomen is geslagen. "Soms is er bij één bedrijf al voor 3 à 4 miljoen euro schade, dus tel maar op."

Supercel

De woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars kan nog geen precies schadebedrag noemen, maar 'we gaan ervan uit dat het om vele miljoenen gaat'. De hagel viel tijdens een supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen.

In het zuidoosten komt nog onweer voor. In de loop van de nacht trekken de buien vanuit Limburg en het oosten van Noord-Brabant naar het noordoosten weg. Het wordt dan vanuit het westen droog.

Natste juni ooit in Brabant en Limburg

In Limburg en Zuidoost-Brabant is het nu al de natste juni ooit. Volgens weerbureau Weeronline is in deze delen van Nederland in deze periode nog nooit zoveel regen gevallen. In totaal viel er deze maand in veel plaatsen 150 tot 180 millimeter. Het Limburgse Arcen, waar een meetstation van het KNMI staat, is met 193 millimeter nu het natst. Het oude record van 175,6 millimeter uit 1998 is daarmee verbroken. De komende week kan er nog wat neerslag vallen en zal het record nog scherper worden.

Weeramateurs in Midden-Limburg en Noord-Brabant hebben in hun tuin zelfs hoeveelheden tussen de 200 en 235 millimeter geregistreerd. Bij de zware buien donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag viel tussen de 30 en 60 millimeter regen. De brandweer in Limburg en Brabant heeft hier de handen vol aan gehad. Er kwamen honderden meldingen binnen van mensen die kampten met wateroverlast. Ook vloog in Weert door blikseminslag een huis in brand.

Bekijk hieronder wat er gezegd wordt over het noodweer op social media.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.