Home

Nieuws 17 reacties

LTO wil snel vrijhandelsdeal met Britten

LTO Nederland vindt dat de EU zo snel mogelijk een associatieovereenkomst moet sluiten met het Verenigd Koninkrijk (VK), zodat de interne markt behouden blijft.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat, die politici oproept pragmatisch te zijn en een dergelijke deal niet om politieke redenen te blokkeren.

'Beperk schade'

Maat is teleurgesteld dat de Britten hebben gekozen voor een vertrek uit de EU. "Maar we kunnen het ons niet veroorloven bij de pakken neer te zitten", aldus Maat. "De schade moet worden beperkt. Voor de Nederlandse landbouw is het VK één van de belangrijkste afnemers. De markttoegang is essentieel."

Samen met de Britse boerenorganisatie NFU en de Ierse IFA werkt LTO Nederland aan een oproep snel een associatieverdrag te sluiten. "Als we een associatieovereenkomst kunnen sluiten met Zwitserland, Noorwegen en zelfs Oekraïne, waarom dan niet met het VK? We pleiten voor zo open mogelijke handel."

Maat denkt dat Europese toppolitici zich ook inderdaad pragmatisch zullen tonen. Hij sluit niet uit dat de andere grootmachten in de EU andere mogelijke uittreders willen ontmoedigen. Dit door de Britten lang te laten onderhandelen of geen goede deal te gunnen. "Nederland moet daar Europees tegen strijden", aldus Maat.

LTO wil dat Nederland zich inzet voor een associatieverdrag met het Verenigd Koninkrijk.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
LTO wil dat Nederland zich inzet voor een associatieverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

Foto: ANP

Copa-Cogeca teleurgesteld

De Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca is teleurgesteld en kan de impact op de landbouw nog niet inschatten. Secretaris-generaal Pekka Pesonen: "Een sleutelpunt voor ons zal zijn dat een verdere ontregeling van de Europese landbouwmarkt wordt voorkomen", verwijzend naar de Russische boycot.

Meer dan de helft van de Britse exporten van voedsel en dranken gaan naar de andere EU-lidstaten, terwijl de Britten andersom veel agri- en foodproducten importeren uit landen als Nederland, Italië en Frankrijk. De organisatie zegt dat boeren niet de prijs mogen betalen van 'internationale politiek'. Pesonen verwacht dat onderhandelingen met de andere EU-lidstaten binnen 2 jaar afgerond zijn, conform het Verdrag van Lissabon.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Als een handelsverdrag met de Britten wordt gesloten moet daar toch ook een referendum over gehouden worden, net als met Oekraïne? Het kan toch niet zo zijn dat er zo maar een handelsverdrag wordt gesloten zonder dat burgers zich daar over hebben kunnen uitspreken.

 • zon

  De overeenkomst met Oekraine is ongeldig,NL heeft niet ingestemd.
  Dat het wel ingevoerd is geeft duidelijk de ondemocratie van Brussel aan.
  Een nieuw verdrag met het VK is zeker een zaak om goed naar te kijken,maar we hebben altijd al zaken gedaan met de britten,het moet gek gaan wil dat niet goed komen.
  Het verdrag met de Oekraine is met politieke motieven erdoor gedrukt,met als doel om Rusland te provoceren.

 • Bennie Stevelink

  @Zon, 52% van de Britten wilde uit de EU. Dat is een meerderheid dus dat moet gerespecteerd worden. Meer dan 60% van de bevolking van Oekraïne wilde aansluiting bij Europa, dat is een nog ruimere meerderheid, maar dat moet genegeerd worden?

 • marco-vdb

  @ Bennie; de meerderheid van mijn gezin wil 100 miljoen van Bill Gates krijgen. Moet dat genegeerd worden?

 • marco-vdb

  Van Maat en zijn maten toch weer veel van hetzelfde gezanik, net als bij asoverdrag met Oekraine en TIPP. Over de gevolgen voor de Nederlandse landbouw.... Nou die Britten blijven morgen gewoon vreten wat ze gisteren vraten, en gewoon een bloemetje kopen voor de vrouw na het vreemdgaan. Er zal dus niks veranderen. Ik ben het overigens wel met de stelling van @Bennie eens, dat over een asoverdrag met VK een referendum op zijn plaats is, mocht dit door de Nederlandse bevolking wenselijk worden geacht. Daar is een procedure voor Bennie, met handtekeningen ophalen e.d. Als jij nu begint met verzamelen krijgen we er vast 300.000 bij mekaar.

 • RINAGRO

  Allemaal blond zeker.
  In het land der blinden is één oog koning.

 • pinkeltje

  We hebben eigenlijk ook geen regering meer nodig. De lopende zaken kun je onder toezicht van het kabinet af laten handelen en de wat complexere vraagstukken leg je neer bij de mensen op straat . Die weten prima wat ze willen. Dat is tegenwoordig digitaal goed te regelen. Gewoon één keer per week via je DigiD inloggen en even het lijstje langs lopen met punten waar je voor en tegen bent. De ultieme democratie is slechts een muisklik van ons verwijderd. Elke dag feest als je maar zelf de slingers ophangt.

 • zon

  @ Bennie,dat 60 % van oekraine bij Europa wil is te begrijpen.
  Wanneer 100% van Bangladesh bij Europa zou willen,zou ik dat ook begrijpen,ze zouden er financieel fors op vooruit gaan.
  Maar onze eigen sociale welvaartsstaat waar we allemaal voor werken gaat eraan kapot.
  Dat is 1 van de grote redenen waarom wij in een referendum hebbengezegd dat we geen verdrag willen met oekraine.

 • Bennie Stevelink

  Het ging niet om lidmaatschap van Oekraïne van de EU maar om een handelsverdrag. Net zoals ongeveer heel Afrika en verschillende landen in Zuid Amerika een handelsverdrag hebben met de EU. Waarom gaat jouw welvaartsstaat niet kapot aan een handelsverdrag met deze landen en wel aan een handelsverdrag met Oekraïne?

  Daarnaast was dat hele referendum onzin. Hoe kan één land met 17 miljoen inwoners beslissen voor de gehele EU met een half miljard inwoners? Als men een referendum wil houden over een Europees verdrag dan moet dat in de hele EU gehouden worden. Daarbij moet het niet gaan om meerderheid per land maar om meerderheid in de hele EU.

 • Bennie Stevelink

  @pinkeltje, de burgers kunnen nóg meer democratie krijgen als bij de dokter ook zelf de diagnose mogen stellen en zelf het medicijn gaan kiezen.

 • zon

  @bennie,het handelsverdrag is feitelijk een opmaat voor lidmaatschap voor de EU.
  De politiek zegt dat het niet zo is,maar we weten wel dat dat wel zo is.
  Waarom zouden er anders bij een handelsverdrag zomaar forse bedragen worden overgemaakt aan oekraine om zich langzamerhand eens aan te passen aan de EU maatstaven
  Zo'n forse verandering binnen Europa is wel een aanleiding om de burger eens te vragen hoe die erover denken.
  Het democratisch gehalte in NL is nog zo hoog dat we daar een referendum over houden,in de andere EU landen heeft de bevolking dat recht al niet eens meer.

 • Bennie Stevelink

  De EU is momenteel in gesprek met landen in de noordelijke helft van Afrika om betere toekomstmogelijkheden voor de lokale bevolking te creëren. Dit om de stroom vluchtelingen naar Europa terug te dringen. Er wordt gesproken over bedragen van meer dan 60 miljard die van Europa naar noord Afrika zullen gaan. Deze steun komt bovenop de handelsverdragen die er al zijn. In vergelijking hiermee is Oekraïne nog maar een kruimel. Toch is opmerkelijk genoeg Oekraïne voor de EU-haters een probleem. Over noord Afrika hoor ik ze niet.

 • agratax(1)

  Een handelsverdrag met GB kan pas worden afgesloten als ze daadwerkelijk uit de EU kan. ze hebben nor geen eens een verzoek tot uittreden gedaan en nu wil Maat al een verdrag sluiten. Maat is erg overhaast bezig. Hij moet op zijn beurt wachten. eerst de huidige verhouding afwerken en daarna een nieuwe overeenkomst aan gaan. Helaas Maat denkt eerst een nieuwe relatie, beter gezegd 27 nieuwe relaties aangaan en dan pas een vechtscheiding beginnen. Waar is Maat zijn Democratisch - en Rechtsgevoel gebleven. Maat schijnt te denken dat Euro's gelukkig maken. Laten we hopen dat deze Brexit niet leidt tot een complete chaos in Europa waar hoe kan het anders de russische Beer en Chinese Draaken garen zullen spinnen.

 • zon

  Dat er meer dan 60 miljard extra naar noord Afrika gaat wist ik niet,kennelijk wisten de britten het wel.

 • @123

  Bennie Stevelink, in het handelsverdrag met Oekraïne staat duidelijk op artikel no 10 de militaire samenwerking met dit land onder leiding van de EU (NAVO),op een vernieuwde uitlokking van de koude oorlog zit niemand te wachten.En dit heeft ook niets met een handelsverdrag te maken maar het staat er wel duidelijk in.

 • marco-vdb

  Wat heeft die @bennie toch met dat oekraiens asoverdrag? Asoverdrag is GEEN handelsverdrag Bennie. Anders zou het gewoon handelsverdrag hebben geheten, toch? Het gaat nu over de Britten. Die hebben een democratische keuze gemaakt. Toch blijven al die lui gewoon teen, dus Maat moet zich better druk maken om problemen waar hij voor betaald wordt.

 • landboer

  Juist 123 daarom heb ik er ook tegengestemd! Handel heeft veel met politiek te maken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.