<em>Foto: Marcel van Hoorn</em> AlgemeenNieuws

‘Russische voedselboycot wordt verlengd’

De Russische voedselboycot tegen voedsel uit de EU, de VS en nog enkele landen wordt mogelijk verlengd tot eind 2017.

Premier Dimitri Medvedev heeft ambtenaren de opdracht gegeven een concreet besluit hiertoe op te stellen. Dat melden Russische media. President Vladimir Poetin moet de voorstellen uiteindelijk goedkeuren.

Op 6 augustus 2014 stelde Rusland een boycot in tegen landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland vanwege diens annexatie van de Krim en steun aan rebellen in Oost-Oekraïne. De Nederlandse export van groenten en fruit, vlees en zuivel werd hard geraakt. Het voedselembargo is vervolgens steeds met 1 jaar verlengd.

‘Boycot helpt Russische landbouw’

Volgens Medvedev kan het embargo nu beter met meer dan een jaar worden verlengd zodat boeren en agribusiness meer ruimte krijgen hun investeringen te plannen. De Russische landbouw kan volgens de regering de concurrentie met de wereldmarkt niet aan en kan door de boycot ongehinderd verder groeien. Rusland wil graag zelfvoorzienend zijn.

Medvedev heeft het voornemen het embargo te verlengen aangekondigd op een bijeenkomst met leden van de Russische Unie van Industriëlen en Ondernemers, een machtige lobbygroep. “Onze producenten hebben bij meerdere gelegenheden gezegd dat ze het voedselembargo op agrarische goederen […] gehandhaafd willen zien.”

Exportwaarde 25% gedaald

Het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR, becijferde eerder dat de Nederlandse export van agrarische producten naar Rusland in 2014 in waarde met 25% was afgenomen ten opzichte van 2013. De uitvoer van vlees en zuivel daalde fors, maar de exportwaarde van groente en fruit nam toe omdat niet afnemers werden gevonden.

Het becijferen van een precies effect is lastig omdat ook de roebelkoers meespeelt. De roebel is door de lage olieprijs flink in waarde gedaald, waardoor de exportwaarde zonder boycot vermoedelijk ook onder druk had gestaan.

Beheer
WP Admin