Home

Nieuws 1 reactie

Bijna 37.000 handtekeningen voor duurzaam vlees

Wakker Dier overhandigt een petitie met 36.885 handtekeningen, van de kiloknalleractie, aan het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten. Met deze actie wil de Wakker Dier via het CBL de supermarkten aansporen om ook in de folders meer diervriendelijk vlees aan te bieden.

In de winkel verschuift het aanbod al van regulier vlees naar meer diervriendelijk en duurzamer vlees, geeft Wakker Dier aan. Maar in de folders is daar nog niet veel van te merken.

Volgens onderzoek van de dierenwelzijnsorganisatie is in 2016 de eerste 16 weken 76% van het vlees in de folders niet afkomstig van een keurmerk, zoals Beter Leven of Biologisch. Aldi, Emté en Hoogvliet zijn volgens de dierenorganisatie de supermarkten die het meest stunten met keurmerkloos vlees. Volgens wakker Dier schuiven supermarkten bij een groter aanbod het Beter leven-keurmerk eenvoudig aan de kant.

CBL: 94% vleesaanbod duurzaam

CBL reageert op de petitie met een reactie dat het vleesassortiment in de supermarkten volop verduurzaamt. Volgens het CBL is 94% van het in de Nederlandse supermarkten aangeboden kippen- en varkensvlees duurzaam.

Wakker Dier geeft aan dat ze de tellingen van alle huis-aan-huisfolders voor alle supermarkten op dezelfde wijze uitvoeren en tellen in zogenoemde SKU's. Dit betekent dat alle varianten worden meegenomen: een aanbieding met gekruid en ongekruid vlees zijn namelijk 2 aanbiedingen. Een aanbieding met toevoeging van all varianten tellen als 5 aanbiedingen mee.

Emté gaf deze week al aan dat ze het niet eens waren met de tellingen van Wakker Dier en dat ze in de winkel al 90% van het varkensvlees in een Beter Leven-keurmerk hebben liggen.

Eén reactie

  • fietskip

    94 % van het vers ja, maar van verwerkte producten geloof ik niets van.

Of registreer je om te kunnen reageren.