Home

Nieuws

Agrarisch handelsbalans EU verslechterd

De EU heeft in het eerste kwartaal voor €31 miljard aan agri- en foodproducten geëxporteerd, 1% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijk importeerde de EU voor €28 miljard aan agri- en foodproducten en dat was juist wat meer dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De handelsbalans wordt onder meer bepaald door agrarische prijzen, de wisselkoers en volumes. Over een periode van 12 maanden is de agrarische handelsbalans van de EU met €2 miljard verslechterd. Turkije en Oekraïne zagen hun handelsbalans met de EU flink verbeteren. Brazilië is de belangrijkste agrarische exporteur naar de EU, maar zag haar handelsbalans in de periode wel met €800 miljoen verslechteren. De EU realiseerde ook een groter handelsoverschot met de VS.

VS belangrijkste afnemer

Uit de cijfers blijkt dat in maart de export met €571 miljoen is gedaald. De importwaarde daalde in maart met €424, wat alweer duidt op een verslechtering van de handelsbalans. De waarde van de export naar de VS daalde met 1,8% tot €1,65 miljard. De VS is de belangrijkste afnemer. De exportwaarde naar China plus Hongkong daalde licht.

Andere landen waar de EU minder naar exporteerde zijn Saoedi-Arabië, Canada, Zwitserland en Algerije. Winst werd geboekt in landen buiten de top 20, zoals Oekraïne, waarvoor nu een speciaal handelsregime geldt. Aan de importkant nam de exportwaarde van Brazilië af, wat waarschijnlijk komt door de lagere prijzen voor soja en mais.

Argentinië is dan weer sterker terug op de markt sinds de verkiezing van een nieuwe, liberale, president. Argentinië exporteerde in maart voor €497 miljoen en dat was bijna een derde meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.