Home

Nieuws 28 reacties

Hoogleraren tekenen petitie tegen vleesaanbieding

Een petitie van Wakker Dier om aanbiedingen met vlees (kiloknallers) te weren uit de supermarkten heeft bijna 30.000 ondertekenaars, onder wie 50 hoogleraren.

Wakker Dier voert de druk op supermarkten op om geen vleesaanbiedingen meer te doen. De dierenwelzijnsorganisatie zegt dat aanbiedingen met vlees ten koste gaan van dierenwelzijn, boereninkomen, het klimaat en het milieu. De organisatie roept directeur van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel Marc Jansen op zijn leden tot de orde te roepen.

Indirecte milieueffecten

Zeker 50 (oud)hoogleraren ondersteunen de oproep - overigens vanuit verschillende motieven. De Twentse hoogleraar waterbeheer Arjen Hoekstra schrijft in een motivering bij de petitie dat 'het vlees alleen zo goedkoop is omdat de indirecte milieueffecten niet in de prijs zitten. Industrieel vlees draagt in belangrijke mate bij aan ontbossing en waterverbruik voor de productie van veevoeder, en aan klimaatsverandering door het intensieve gebruik van fossiele energie'.

Watertekort, fosfaatverzadiging en antibiotica

De Wageningse hoogleraar milieutechnologie Cees Buisman zegt dat er behalve problemen met dierenwelzijn ook andere problemen ontstaan door 'industriële dierproductie': "Er is veel graan/soja/mais voor nodig, waardoor die ook industrieel geproduceerd gaan worden. Dit leidt tot uitputting van de bodem en als die uitgeput is nog meer kunstmest en daarna ook pesticiden. Als dat niet meer werkt, gaan we genetisch manipuleren. Dat is een ontkenning van het ingewikkelde web van de natuur en de plaats van de mens daarin." Hij wijst ook op het watertekort, de fosfaat- en stikstofverzadiging in het milieu en het antibioticagebruik in de veehouderij.

Oud-voorzitter Roos Vonk van Wakker Dier (hoogleraar sociale psychologie, Radboud Universiteit) vindt dat supermarkten hun klanten moeten verleiden 'met kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid. Wat zou de wereld kunnen veranderen als supermarkten dat vaker deden!'.

CBL: definitie stuntaanbieding veranderd

Het CBL zegt in regionale kranten dat Wakker Dier de de definitie voor zogenoemde stuntaanbiedingen heeft veranderd, waardoor het lijkt alsof er een stijgende trend is. In de aanbiedingen met vlees dat zonder keurmerk (zoals Beter Leven) is een stijgende trend waarneembaar. Voorheen gebruikte Wakker Dier een prijsgrens voor stuntaanbiedingen van €4,12 per kilo.

Directeur Marc Jansen van het CBL betreurt het dat hoogleraren zich voor het karretje van Wakker Dier laten spannen, zonder te weten hoe de feiten zijn: "Ook al heeft vlees geen keurmerk, dan nog voldoet het aan de hogere standaarden. Hoger dan enkele jaren geleden in Nederland, en hoger dan in het buitenland."

LTO: stunten met vlees verkeerd signaal

Hans Huijbers (LTO Nederland) vindt dat stunten met vlees het verkeerde signaal afgeeft. "De reclamefolders die vlees goedkoop aanbieden, zijn niet stimulerend voor veehouders om extra investeringen in duurzaamheid te doen."  Huijbers roept Wakker Dier en andere maatschappelijke organisaties op om samen te strijden voor een eerlijke prijs.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • krulsaart

  Hoeveel treinmachinisten hebben de petitie getekend? En hoeveel bakkers?

 • alco1

  De mens heeft eiwitten nodig.
  Het productie dier levert dit uit gras en ook uit afvalproducten als soyoschroot, bierbostel en perspulp.
  Zouden de dieren dit niet doen, dan zouden er nog veel meer bossen gekapt moeten worden voor de menselijke behoeftes en kunstmest gebruikt moeten worden.

 • Zuperboer

  Water vergaat niet # ikbengeenhoogleraarmaareensimpeleboer

 • WGeverink

  De kiloknaller zou ook biovlees kunnen zijn als er een partij is die tegen de datum aanzit. De kiloknallers bestaan echter vooral uit het teveel van het duurzamere reguliere vlees. De keiharde waarheid is dat het politiek correcte stuk vlees doorgaans niet erg duurzaam is. Het probleem is dat de productie niet te sturen is.

 • wienbemelmans

  wat weten ze het weer goed hebben ze de hoogleraren ook
  voor hun karretje kunnen spannen wat een stelletje simpele
  zielen.als ze verstand van veeteelt hadden kunnen we misschien met ze mee gaan nu doen ze alleen maar de zaak
  afbreken, ze lullen als een kip zonder kop. misschien dat er
  nog eens honger komt zo als in 1940 dan lopen die zelfde de
  deuren plat bij de boeren , misschien komt onze tijd nog wel.

 • Martin Oldenhof

  Schoenmaker (lees hoogleraren) blijf bij je leest

 • A1967

  Om hoogleraar te worden is in beginsel vrij van opleidingseisen, dit is het gevolg.

 • Snel

  Heel veel hoogleraren hebben ook niet getekend. En als ze allemaal `t zelfde niveau hebben als Roos Vonk, die `t met de waarheid niet zo nauw neemt, is dit een zielige berichtgeving.
  Op èèn woord na was mijn reactie die je verwijderd hebt niet bezijdens de waarheid Jan Braakman.

 • 0064376

  Misschien is het voor de opinievorming niet verkeerd om bij zulke items in deze sfeer te vermelden dat de vriend/man van Thieme bezig is om een fabriek op te zetten waarin kunstvlees(van vooral soya) gemaakt kan worden.

 • 0064376

  Misschien is het voor de opinievorming niet verkeerd om bij zulke items in deze sfeer te vermelden dat de vriend/man van Thieme bezig is om een fabriek op te zetten waarin kunstvlees(van vooral soya) gemaakt kan worden.

 • waldpyk

  Hebben de heren (en dames) ook tegen gestemd bij het referendum jl?

 • Gerard Groot Koerkamp

  Die hoogleraren hadden door moeten studeren,hadden ze misschien wel boer kunnen worden.Dan hadden ze ook verstand van economie kunnen krijgen en zich schamen voor het simpele denken.Het is niet te geloven dat vegetariers op de stoel van de boer gaan zitten.Een kleine groep uit de samenleving dringt een grote groep op hoe ze moeten leven welke keuze ze moeten maken.Er is geen enkel respect voor vrijheid van meningsuiting ,want een keuze maken voor het eten van vlees is een recht en daar mag je vrij naar handelen.Supermarkten worden in feite gechanteerd en dit is strafbaar.

 • farmerbn

  Gewoon aangifte doen voor afpersing. Jammer dat je dan waarschijnlijk ook zo'n denkende rechter krijgt.

 • gjsteenwijk1

  We weten inmiddels dat Wakker Dier het niet zo nou neemt met de waarheid .Foute kaas is er een voorbeeld van .Maar dat hoogleraren , vaak op emotionele grond ook de petitie hebben ondertekend is ZEER ZORGELIJK .Men had zich beter tot regering / parlement kunnen richten met het verzoek tot het instellen van een minimum verkoopprijs voor vlees .In de jaren 50/60 vorige eeuw was er een minimum verkoop prijs o.a. voor melk er brood .

 • alco1

  Hoogleraren hebben ergens heel veel verstand van.
  Jammer dan dat ze dan ook denken overal verstand van te hebben.

 • veldzicht

  Zijn die mensen van wakker dier echt de deuren langs gegaan om handtekeningen op te halen of kon het met een eenvoudige muisklik op de computer? ik vrees het laatste.

 • R. B.

  Zo zie je maar als je hoogleraar bent wil niet zeggen dat je alles weet. Wat nu zo jammer is dat deze mensen onze toekomst (kinderen les geven ) Daarom neem het landbouw onderwijs eens onder de loep. Hier kom je de meest vreemde dingen tegen.

 • AA1

  er is ook een groep van de bevolking die dankzij de kiloknallers een goed en vertrouwd stuk vlees kunnen eten

 • Herman Gallé

  Waarom eten we vlees? Niet omdat we het nodig hebben. De mens is in aanleg een planteneter. We kúnnen vlees eten. De enige plausibele reden waarom we dieren doden om ze op te eten is dat we vlees lekker vinden. Ik heb meer dan zestig jaar (veel) vlees gegeten. Puur omdat ik het lekker vond én omdat ik dacht dat ik het nodig had. Toen dat laatste argument weg viel en alleen de lekkere trek overbleef stelde ik mij zelf de vraag: "Is het ethisch aanvaardbaar een ander wezen, dat meer met mij overeen komt dan het van mij verschilt en even graag wil leven als ik, te laten lijden en sterven voor mijn plezier/genot?" Het antwoord was natuurlijk meteen: "Nee!" Toch heeft het nog geruime tijd geduurd eer ik van mijn vleesverslaving - want dat is het - af kon komen. Nu, ruim acht jaar verder, is vlees een herinnering. Ik zou het nog steeds lekker vinden, maar ik weet dat ik het nooit meer zal eten. Ik eet elke dag lekker en gezond en weet dat het een idee fixe is dat een maaltijd pas compleet is als vlees er een onderdeel van is. Ik lees hier een aantal tamelijk onbenullige reacties die enkel en alleen ontkennend en provocerend bedoeld zijn. Geen enkel valide argument om het laten lijden en sterven van weerloze wezens zin te geven.

 • alco1

  @Herman. Dat is jou visie en je hebt gelijk door te stellen dat we zonder kunnen, maar de rest is allemaal onzin.
  Dieren even graag willen leven als ik?
  Van een vegetariër mogen ze helemaal niet geboren worden.
  Als een dier mocht kiezen tussen een leven als zeer verwent en luxueus, met een plotselinge dood of helemaal niet geboren worden, dan wist ik het wel.
  Vlees eten is ook zeer zeker gezond, maar omdat we vaak te lui zijn, te goed.
  Daarnaast heeft de mens behoefte aan eiwitten.
  Door het dier gemaakt uit o.a. gras en afvalproducten.
  Kortom, als we allemaal vegetariër worden moeten er nog veel meer bossen gekapt worden voor die eiwit behoefte.

 • Bennie Stevelink

  @Herman, dat de mens een planteneter (herbivoor) zou zijn is onzin. De mens is een omnivoor ( zowel planten als dierlijke producten). Ons gebit en maag pH zijn daar op aangepast.

 • wienbemelmans

  Herman volgens mij heb je je te warm gewassen met je onzinnige praat.

 • Peltjes

  Herman gaat binnenkort ook een petitie tekenen tegen dieren die andere dieren opeten.

 • farmerbn

  Echte grappenmaker die herman. Zielig dat het ook meent.

 • boerke brabant

  als we stoppen met eten van vlees, dan hebben we geen leuke scharrelvarkens meer rollen in de modder, geen zoogkoeien in de wei, en wat doen we aan het einde van de productie met al die melkkoeien ? Waar laten we alle heide schapen ?
  Het zou een leeg landschap worden...

  oja, geen vlees nodig ? waarom zien de overtuigde vegetariërs er dan meestal zo "bleekjes" uit ? (alleen de overtuigde, er zijn nogal wat gelegenheids vegetariërs )

 • g.g

 • koestal

  Ach ,die hoogleraren moeten elke dag ook voedsel van de boer eten om in leven te blijven. Maar ze zullen zelf wel een tuintje hebben . Of rijden ze ''s morgens ook eerst voor een lunch naar de benzinepomp

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.