Home

Nieuws 13 reacties

PvdA wil vleestaks

De overheid moet de vleesconsumptie ontmoedigen door de bij voorbeeld invoering van een vleestaks. Dat zegt de PvdA in een schriftelijke gedachtewisseling met het kabinet over het voedselbeleid.

De opstelling van de PvdA is opmerkelijk, omdat fractievoorzitter Diederik Samsom vorig jaar nog zei dat zijn partij nog niet toe is aan de vleestaks.

Samsom betoogde tijdens zei in september tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer dat hij persoonlijk   vindt dat een vleestaks moet worden ingevoerd. "Ik heb alleen mijn eigen partij daar nog absoluut niet van kunnen overtuigen."

Nu zegt de fractie dat de consumptie van groente, fruit, vezelrijke gewassen en plantaardige eiwitten beter is dan de consumptie van vlees en andere dierlijke producten. Om de vleesconsumptie te ontmoedigen kan de vleestaks worden ingezet.

Als het aan de PvdA ligt, krimpt de veehouderij als gevolg van de verminderde consumptie. De partij is het eens met het kabinetsstandpunt dat alternatieven voor dierlijke eiwitten noodzakelijk zijn voor een houdbaar voedselsysteem.

CDA: beleid samenraapsel van bestaand beleid

Het CDA stelt in de schriftelijke gedachtewisseling dat het kabinetsbeleid lijkt op een samenraapsel van bestaand beleid. Het voedselbeleid zou - als het kabinet dat echt van belang vindt - ook een belangrijker positie moeten krijgen in de begroting, zegt de partij. Voedselzekerheid moet een vitaal economisch en veiligheidsbelang zijn, vindt het CDA, zoals dat ook geldt voor telecommunicatie en infrastructuur. De positie van de primaire producenten is daarbij cruciaal en de staatssecretaris moet werk maken van zijn stelling dat die producenten een fatsoenlijke prijs verdienen. Dat moet ook tot uiting komen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid in de Europese Unie.

PvdA: volksgezondheid koppelen aan voedselbeleid

De PvdA zegt dat het kabinet het voorzitterschap van de Europese Unie moet aangrijpen om volksgezondheid nadrukkelijker te koppelen aan het voedselbeleid. De fractie wil van het kabinet weten waar de Wet dieraantallen en volksgezondheid blijft. Dat wetsvoorstel is 2 jaar geleden ter consultatie openbaar gemaakt. Sindsdien is het voorstel in de schoot van het kabinet verborgen.

Het is volgens de PvdA van het grootste belang dat de wet zo snel mogelijk behandeld wordt, "om daarmee belangrijke stappen te kunnen zetten om de negatieve gevolgen van de Nederlandse veehouderij voor de volksgezondheid te beperken".

'Exportgroei niet het hoogste doel'

Zij willen echter benadrukken dat exportgroei niet tot elke prijs het hoogste doel is. Volksgezondheid, milieu en maatschappelijke acceptatie zijn wat betreft de leden van de PvdA-fractie eveneens van groot belang.

De PvdA ziet het belang van de agro-foodsector voor de Nederlandse economie, maar gelooft niet dat export van landbouwproducten het hoogste doel is. Export van kennis op gebied van voedsel en minder de verkoop van bulk, dient prioriteit te hebben.

Laatste reacties

 • DJ-D

  Ongezond goedkoop voedsel wordt geimporteerd. Nederland produceert hoogwaardige producten en die worden geexporteerd. Pvda heeft ook aandelen van de zogenaamde vegetarische slager zo te zien.

 • alco1

  Komen wij met een Co2 en N tax.
  De producten die onze dieren zorgen namelijk voor de kringloop en al die luxe art. niet.

 • ........

  alleen vlees voor de elite....

 • exvarkensboer1

  Zo is straks 80% van de productie voor de export.

 • mtseshuis

  Trieste pipo's daar bij de PvdA, maar is oud nieuws..

 • Klaasvaak

  Het is wel diep triest DAT zo'n partij de scepter over landbouw MAG zwaaien....

 • farmerbn

  Ben blij dat ik weg ben. PVDA doet alles om een paar stemmen erbij te krijgen en wordt een tweede dierenpartij. Het werkvolk waar ze eerst voor werkten wordt op extra kosten getrakteerd.

 • daan1908

  Deze mensen breken af wat generaties lang is opgebouwd , maar er is hoop , de PVDA werkt eraan zichzelf op te heffen . Heerlijk om te zien hoe een Van Dam straks de positie van Nederlandse exporterende bedrijven moet verdedigen , wat een wanvertoning . Echt niemand neemt ons nog serieus .
  Dit soort figuren hoort kaartjes te knippen in een pretpark .

 • Gerard Groot Koerkamp

  De PvdA vindt dat alle consumenten onder curatele gesteld moeten worden omdat zij niet het verstandelijke vermogen hebben om zelf te kunnen beslissen over hun voedselkeuze.Een kleine groep bepaald hoe de meerderheid moet leven.

 • jhp

  Ik ben benieuwd of Waalkens zijn lidmaatschap al heeft opgezegd. ;-)

 • veldzicht

  @jhp,Die Waalkens is een matennaaier met z,n verbod op de nertsenhouderij,Van Diederik samson ,oud greenpeace
  activoerder kan je niet anders verwachten dat ie de boeren een hak probeert te zetten.

 • farmer135

  Ik dacht dat de pvda vooral voor de minder bedeelden was, en nu willen ze dat vlees voor hen onbetaalbaar wordt ?

 • veldzicht

  1ha gras of maïsland levert 3x meer zuurstof als 1 ha bos
  en haalr 2x meer co2 uit de lucht,waar blijft onze beloning?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.