Home

Nieuws

Abengoa kan verder, graanleveranciers niet gerust

Abengoa heeft van driekwart van zijn schuldeisers extra tijd gekregen zijn schuldenlast aan te pakken. Dat heeft de Spaanse producent van onder meer biobrandstoffen en zonne-energie bekendgemaakt. Hiermee is een bankroet voorkomen.

Abengoa is in Nederland actief in de productie en handel in biobrandstoffen. Een groep maisleveranciers in de Amerikaanse staat Nebraska verzet zich vooralsnog tegen een deal. Eerder sloot Abengoa een ethanolfabriek in Nebraska om deze te koop aan te bieden. In rechtbankstukken eisen de telers en handelshuizen dat de opbrengsten van de fabriek in eerste instantie ten goede komen van de gedupeerde graanleveranciers.

Herstructurering

Abengoa wil in mei of juni een definitief akkoord sluiten met zijn schuldeisers. Laatstgenoemden hebben Abengoa tot even na de zomer de tijd gegeven. Abengoa wil als onderdeel van een herstructurering van de schuld €1,8 miljard aan vers geld ophalen.

Verder moet bestaande schuld deels worden afgestempeld of worden terugbetaald tegen lagere rentes en langere looptijden. Banken en obligatiehouders gingen eerder onder voorwaarden akkoord met een nieuw plan. Het bedrijf heeft echter veel meer schuldeisers, zoals naast bovengenoemde boeren ook andere leveranciers.

Schuld van €9,4 miljard

Abengoa heeft in Rotterdam een bio-ethanolfabriek die tot de grootsten van Europa behoort en verhandelt vanuit een tweede kantoor biobrandstoffen en DDGS, een bijproduct van de bio-ethanolproductie. DDGS wordt als eiwitrijk bijproduct verkocht aan de veevoerindustrie. In Nederland is Abengoa momenteel betrokken bij een zaak waarbij vervuild DDGS is geleverd aan veevoerbedrijven.

Abengoa worstelt met een schuld van €9,4 miljard. Als het bedrijf uit Zuid-Spanje failliet gaat, is sprake van het grootste bankroet in de moderne Spaanse geschiedenis.

Of registreer je om te kunnen reageren.