Home

Nieuws

Zweedse studie: Oude bestrijdingsmiddelen verhogen risico op dementie

Al lang verboden bestrijdingsmiddelen als het beruchte DDT worden in een onderzoek van de universiteit van het Zweedse Uppsala alsnog verantwoordelijk gesteld voor dementie en andere vormen van zogenoemde cognitieve gebreken.

Dat blijkt uit een donderdag door de universiteit uitgegeven persmededeling.

De conclusie omtrent de dementiebevorderende werking is getrokken in een langjarige studie waaraan 1.000 proefpersonen deelnamen, die bij aanvang van het project 70 jaar oud waren. Tien jaar later blijkt dat de personen met een relatief hoog gehalte aan residu van de verboden bestrijdingsmiddelen in het lichaam, drie keer zoveel risico lopen om dementie en aanverwante geheugenstoornissen te ontwikkelen als personen met weinig residu.

De bedoelde bestrijdingsmiddelen, waaronder behalve DDT ook transnonachloor en hexachloorbenzeen, vallen onder de categorie POP's; een term waarmee stoffen worden aangeduid die moeilijk afbreekbaar zijn en zich zo in het milieu ophopen. Via de voedselketen komen ze ook in het lichaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.