Home

Nieuws 2 reacties

Van Dam: vroeg beginnen met onderhandelingen GLB

De onderhandelingen over de invulling van het nieuwe Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moeten vroeg beginnen om te voorkomen dat de discussie alleen nog over het budget gaat. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Jaco Geurts (CDA) uitte zijn zorg over het landbouwbudget, nu minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) op een Europese conferentie over de Europese meerjarenbegroting heeft aangegeven dat het Europese budget flexibeler moet kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld voor de vluchtelingencrisis. Geurts vreest dat hiermee het budget voor landbouw verlaagd zal worden. "Terwijl de boeren de afgelopen jaren al fors hebben ingeleverd."

Doelstelling GLB

Van Dam reageert dat hij het daarom van belang vindt om tijdig te beginnen met onderhandelen over de doelstelling van het GLB. Hij verwijst tevens naar uitingen van VN-secretaris Generaal Ban Ki Moon, die heeft gezegd dat voedsel en energievoorziening de grootste uitdagingen zijn voor de wereld de komende tijd. "Dat geldt ook voor de EU, en dus zal een belangrijk deel van het EU-budget hieraan besteed worden", zegt Van Dam.  Hij voegt er aan toe dat vroeg beginnen met onderhandelen over het GLB ook geen garantie geeft voor de uitkomst, maar dat het de discussie wél ten goede komt.

Laatste reacties

  • aardappelboer

    Als hij nou eerst even afwerkt van afgelopen jaar dan weet ik tenminste wat ik goed of niet goed heb gedaan.

  • mtseshuis

    allemaal gezwets in de ruimte... kijk nou eens hoelang er al over de fosfaatrechten gepraat wordt... Ze zijn nog niks verder dan meer dan een half jaar geleden... Geef ze 10 jaar om te discussiëren, dan nog is er pas na 11 jaar resultaat..tss

Of registreer je om te kunnen reageren.