Home

Nieuws 5 reacties

Kabinet ziet rol 'landbouw' in Oekraïne-peiling

Het kabinet ziet een rol voor de agrarische sector in zijn strategie richting het Oekraïnere-ferendum op 6 april.

In de uitgelekte strategie waar RTL-nieuws de hand op wist te leggen, worden koepelorganisaties in de agrarische sector, individuele agrarische bedrijven en Nederlandse boeren in Oekraïne genoemd als mogelijke 'steunzenders' om een 'Ja-stem' te promoten. Ook de Rabobank en andere banken worden genoemd als mogelijk steunzender.

LTO neemt geen standpunt in referendum in

Volgens een woordvoerder van LTO-Nederland neemt LTO geen enkel standpunt in over het referendum dat gaat over een handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne. Wel verschijnt binnenkort een zogenoemd factsheet van LTO waarin feiten en cijfers over onder meer de agrarische handel op een rij zijn gezet.

Laatste reacties

 • bekeken

  Het is van groot boeren belang dat de we tegen het verdrag stemmen op 7 april.Want dit verdrag regelt de import van agrarische producten geproduceerd door grote industriele bedrijven die men hier ongewenst vindt.Gefinancierd door o.a. RABO.Dit verdrag is een van de oorzaken van de Russische boycot. Ook de LTO zal zich onomwonden tegen dit verdrag moeten uitspreken.

 • mtseshuis

  Juist ja! Tegen stemmen, we worden door oa grootschalige en door oa Rabo opgezette landbouw in Oekraïne kapot geconcurreerd met producten en teeltwijzen die we hier niet mogen toepassen door de heiligen in Den Haag... En, kennen ze daar mestregels (uitrijperiode, verplicht emissiearm etc etc)?
  LTO waar blijft u? U moet alle leden en niet-leden van agrarisch nederland oproepen te gaan stemmen en tegen te stemmen!

 • hylkema.l

  Een stem tegen het verdrag is een stem voor Poetin.

 • Bennie Stevelink

  @eshuis, hoe hoog is de veedichtheid in Oekraïne?

  Verder ben ik van mening dat de regering op geen enkele manier campagne moet voeren omdat daardoor het handelsverdrag wordt gezien als een belang van de regering. Dan wordt vervolgens het referendum gebruikt als stem tegen de regering. Het grootste probleem bij referenda is dat het volk niet in staat is een oordeel te geven over de referendumvraag. Men gaat vervolgens stemmen op basis van iets anders waar men een negatief sentiment bij heeft.

 • leftturn

  Oekraïne mag bepaalde kaassoorten blijven maken, in feite illegaal. Uit dit soort bepalingen en ook het complete van een dierwelzijn paragraaf blijkt dat de primaire landbouw gebruikt wordt als ruilmiddel. Heel begrijpelijk, maar landbouw telt niet mee. Verdrag is waarschijnlijk goed voor export uitgangsmateriaal en voor de rest niets.
  Gemiddeld inkomen is enkele duizenden euro's, daarvan gaan ze weinig aan onze producten kunnen besteden.
  Het is een handelsverdrag waarbij er meer naar ons komt dan andersom aan tastbare producten. Winst alleen voor handel, banken ed.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.