Home

Nieuws

Ploumen: handel met VS onveranderd, voorlopig geen TTIP

Ook met de verkiezing van Trump verwacht minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel geen grote veranderingen in de handelsbetrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten.

Ploumen zei dat vrijdag 11 november in Brussel voor aanvang van een EU-handelsraad. Daar staat de verkiezing van Trump niet officieel op de agenda, maar het is er wel ‘het gesprek van de dag’. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft de Republikein stelselmatig gezegd 'niet in vrijhandelsverdragen te geloven'. Toch lijkt de minister niet overbezorgd: "De EU en de Verenigde Staten hebben een brede handelsrelatie. We hebben bij de wisseling van Amerikaanse regeringen weinig verandering in die relatie gezien. In het eerste halfjaar van hun mandaat staat hoe dan ook bij maar weinig presidenten handel bovenaan hun agenda.”

TTIP meest omstreden vrijhandelsakkoord

De EU onderhandelt momenteel over 20 vrijhandelsakkoorden met verschillende landen in de wereld, waaronder Japan. Geen enkel akkoord is echter zo omstreden als het beoogde verdrag met de Verenigde Staten, het zogeheten TTIP. "We moeten realistisch zijn, dat wordt niet meer in 2016 afgerond. Maar ik zie geen aanwijzing dat handelspolitiek moeizamer wordt om politieke redenen", aldus Ploumen.

Ploumen presenteert plannen 'reset vrijhandel'

Het is eerder de publieke ongerustheid over zaken als voedselveiligheid en milieu die weerstand opwekken. Ploumen wil vrijdag dan ook haar plannen voor een ‘reset’ van de vrijhandel aan haar Europese collega’s presenteren. Daarin stelt ze voor 'een pauzeknop aan te zetten' om na te denken over hoe om te gaan met die zorgen en in nationaal beleid te vertalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.