Home

Nieuws

Gelderland wil boeren helpen met vitaal platteland

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van Gelderland (landbouw en ruimtelijke ordening), werkt aan een nieuw plan: Agenda Vitaal Platteland. Een eerste opzet stuurde hij gisteren naar Provinciale Staten.

In het actieplan staan 7 thema's genoemd, die Van Dijk heeft bepaald in samenspraak met onder meer boeren, landeigenaren, gemeenten, WER en CLM. De komende maanden worden de thema's met deze partijen uitgewerkt.

7 thema's:

  • Landbouw en gezondheid
  • Voedselbeleid
  • De ketens sluiten
  • Local for local
  • Natuurinclusief ondernemen
  • Vrijkomende agrarische gebouwen
  • Mestverwerking
Gelderland werkt aan een actieplan om het buitengebied vitaal te krijgen. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: "De provincie wil vooral meedenken met boeren."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Gelderland werkt aan een actieplan om het buitengebied vitaal te krijgen. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: "De provincie wil vooral meedenken met boeren."

Foto: Jan Willem Schouten

Deze aanpak is nieuw voor Gelderland, benadrukt Van Dijk. "We hebben 4 maanden lang gesprekken gevoerd en werkbezoeken gebracht. Dat heeft geleid tot deze agenda."

Naast de ondernemer staan

Van Dijk wil voortaan vooral naast de ondernemer gaan staan. "We willen niet meer dat de provincie de boer gaat vertellen wat hij moet doen. We willen vooral meedenken en meehelpen om boeren en andere economische dragers van het platteland verder te helpen. Als daarvoor regels moeten worden aangepast, dan doen we dat."

In het voorjaar wordt het plan tegelijk met de Voorjaarsnota voorgelegd aan de Gelderse Staten die in juni een besluit nemen. Dan is ook bekend hoeveel geld Van Dijk uittrekt voor dit plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.