Home

Nieuws

Dikke voldoende voor Nederlands veetransport

Nederland krijgt een dikke voldoende van de Europese Commissie voor de manier waarop het transport van slachtvee van boerderij naar slachterij is georganiseerd.

Dat staat te lezen in een onlangs verschenen rapport van de Europese Commissie over veetransporten in de Europese Unie (EU). Naast Nederland krijgen ook Engeland en Italië een pluim voor hun aandacht voor dierenwelzijn tijdens het transport naar slachthuizen.

Grote verschillen wat betreft controle

Volgens de auteurs zijn de verschillen tussen de lidstaten groot wat betreft de controles op dierenwelzijn bij transport. Bij controles in slachthuizen van geslachte dieren constateerden Europese controleurs verwondingen, waardoor de dieren niet vervoerd mogen worden. Dat terwijl de bijbehorende gezondheidscertificaten niet vermelden dat de dieren ongeschikt zijn om te vervoeren.

De reden dat dit niet wordt vermeld, is dat het goedkoper is om de dieren in het slachthuis te slachten dan op de boerderij. Zeker wanneer het vlees vanwege de verwonding ongeschikt is voor humane consumptie.

Sancties niet effectief

Volgens de auteurs beschikken de meeste lidstaten wel over protocollen en sancties, maar zijn ze niet effectief. Een boete van €250 voor het transport van een stier met een gebroken poot bijvoorbeeld is te laag omdat de stier een marktwaarde vertegenwoordigt rond de €1.500.

De Europese Commissie heeft naar aanleiding van het rapport een kennisproject opgezet over verantwoord veetransport. Onderdeel daarvan is een jaarlijkse expertmeeting. Daarnaast zet de Commissie in op een scherper toezicht en hogere sancties. Waarschijnlijk komt het onderwerp ook op de agenda van de commissie dierenwelzijn van de Europese Commissie van Gezondheid en Voedselveiligheid begin volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.