Premium
Koeien lopen de veewagen in. Hoogdrachtige dieren en dieren die korter dan een week geleden hebben afgekalfd, mogen volgens Europese regelgeving niet worden getransporteerd. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Transport hoogdrachtige koe naar slachthuis voor strafrechter

Reacties

 1. @even anders heeft zelf geen vee dat is duidelijk…. Hoe zou hij/zij zijn hond of kat vervoeren na bijvoorbeeld een aanrijding? Of na een gevecht tussen kat en hond ? Een koe in een strohok die niet op kan
  maar goed eet en drinkt wat ga je daar mee doen ? Een half jaar op dezelfde plek laten liggen?

  1. Hai, even anders heeft wel degelijk vee, rundvee (zoogkoeien) en schapen. Een koe die niet op kan staan of niet goed kan staan moet door een dierenarts beoordeeld worden of er nog hoop is dat het goed komt zo niet dan is de consequentie afspuiten.

 2. even anders, ben nu eens redelijk, het blijft een rare wetgeving. als mensen niet goed worden( hartaanval, ongelukken, gebroken been, onwel enz ), worden ze wel vervoerd. moeten we daar dan ook mee stoppen???? bij “labiele koeien” kun je net als een ziekenauto, veewagen vervoeren(apart of ruim tussen schotten). vertrappen door ander vee natuurlijk zo veel mogelijk vermijden. om de dieren met respect te vervoeren voor het welzijn van het beest.

 3. Wat duidelijk moge zijn geen enkele boer stuurt een 7 tot 8 maanden, gezonde, drachtige koe naar het slachthuis, dus de koe is niet echt gezond, dat wil niet zeggen dat hij niet transportwaardig is maar neem maar van mij aan dat ze dat niet zijn, daarvoor heb ik te lang toezicht gehouden op de aanvoer van slachtvee. Ik woon in het buitengebied tussen melkveehouders en praat daar dus regelmatig mee, hier is toch de ,,gewoonte” de koeien in geval van twijfel af te spuiten.

 4. Op zich is dit wel goed, geen hoogdrachtige dieren slachten, nergens voor nodig
  kreupele koeien heb ik veel meer moeite mee, deze dieren lijden juist meer en langer als je ze niet naar het slachthuis mag afvoeren.
  het is toch raar dat je een kreupele koe die verder gezond is niet mag vervoeren.

  1. Ook aan u wil ik een reactie sturen, let wel, ik wil vooral de aandacht vestigen op kreupele koeien, tijdens het transport raken veel minder valide koeien onder hen soortgenoten, met andere woorden ze kunnen niet overeind blijven staan en worden dan vertrapt tijdens het transport.
   Dit is iets wat je niet moet willen, want juist dit geeft actiegroepen de gelegenheid geeft om de veehouderij in een kwaad daglicht te stellen.
   En ik draai er niet omheen ik vind dat er stevige boetes moeten worden uitgedeeld voor het transporteren van niet transportwaardig vee, zowel aan de transporteur als de veehouder

 5. beetje rare wetgeving, om weer koeien boven mensen te stellen. drachtige mensen waarbij de draagtijd minimaal 90 % is verstreken, mogen dan ook zeker niet meer vervoerd worden?????? er zijn ook situaties waarbij het welzijn van de koe.( om het nu te slachten beter zou zijn dan nog langer te wachten. in de practijk komt het hier op neer, dat de vrucht het waarschijnlijk toch niet zou halen/of dood geboren zou worden). uitgangspunt is drachtige koeien slachten blijft overdreven.

  1. Brand, je hebt gelijk dat het een rare wetgeving is, (het transport is verboden maar de slacht niet) maar u gaat in uw reactie wanneer u stelt dat de slacht voor de koe beter zou zijn, voorbij aan het feit dat er wordt gekozen, voor het slijk der aarde en niet voor het welzijn van de koe. En wees nu eens eerlijk wat brengt het dier op, als je met de handelaar hebt afgerekend mag je blij zijn als je geen geld moet toebetalen.

 6. Het moet niet gaan over een datum maar over het welzijn. De eigen veearts kan daar het beste in sturen. Als die zegt dat het beter is voor een koe als die na 6 dgn na afkalven geslacht wordt , dan moet dat bindend zijn. Hoogdrachtige koeien moet je niet willen slachten tenzij dat voor de koe het beste is volgens de eigen veearts.

  1. Ik heb nu toch al een aantal reacties gegeven dus reageer ik ook op u.
   Over hoog drachtige koeien zijn we het denk ik wel eens die laat je niet slachten. Maar over afgekalfde koeien verschillen we enigszins van mening. U en ik weten allebei wel dat een koe naar het afkalven een paar dagen nodig heeft om te herstellen, een kalf krijgen is niet niks. wanneer dat herstel uitblijft en de eigen dierenarts slacht aanbeveelt is die dierenarts een ***.
   Ook ik weet donders goed dat je een koe niet met een mens kunt vergelijken, maar als je de keuze hebt gemaakt om het kalf er af te trekken pak dan ook de consequenties, en veroordeel het beest niet meteen ter dood omdat dat een paar tientjes voordeel oplevert.deze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin