Home

Nieuws 2 reacties

Pleidooi voor apk-keuring voor veehouderijen

Om de uitstoot van fijn stof te verminderen moeten veehouders in de toekomst aantoonbaar werken met de best beschikbare stalsystemen, via een regelmatige apk-keuring.

Dat vindt wethouder Aart de Kruijf (SGP) van de gemeente Barneveld, die samen met enkele andere Gelderse gemeenten werkt aan een masterplan om de uitstoot van fijnstof uit de veehouderij te verminderen.

'Dierenwelzijn naar tweede plaats'

Het dierenwelzijn moet even naar de tweede plaats wat investeringen betreft, stelt de politicus uit de belangrijke pluimveegemeente. Longproblematiek door fijnstof lijkt volgens onderzoek het meest in gebieden met een hoge concentratie pluimveehouderijen te spelen.

Dierenwelzijnsinvesteringen zijn goed geweest, aldus De Kruijf, maar hebben wel tot meer uitstoot geleid. "Ons welzijn gaat nu voor", aldus De Kruijf waarschuwend tegen nieuwe dierenwelzijnsregels die de uitstoot van fijnstof zouden kunnen verhogen.

'Elke 5 jaar controle'

Waar de apk-keuring ophoudt bij het onderzoeken of een auto technisch nog veilig is, moet de veehouderij net als de zware industrie elke pakweg 5 jaar aantonen met de best geldende technologieën te werken. Doen ze dat niet, dan moeten er, wat De Kruijf betreft, gevolgen zijn. De Kruijf zegt te veel, ruimschoots afgeschreven, vervuilende systemen tegen te komen in Gelderland.

"Met die boeren moeten we het gesprek aangaan, maar niet vrijblijvend."

Pluimveehouder Eric Hubers, voorzitter van brancheorganisatie Avined, is voorstander maar waarschuwt tegen te snelle invoering, omdat de kosten niet in de markt terug te verdienen zijn. De Kruijf begrijpt dat en vindt dat de provincies misschien financieel kunnen bijdragen aan grote investeringen. "Die zitten feitelijk op miljarden. Het gaat hier zowel om een groot economisch als maatschappelijk belang."

Maatregelen moeten uiteindelijk 'haalbaar en betaalbaar zijn'. Meebetalen is volgens hem fair, want pluimveehouders, bijvoorbeeld, investeerden miljoenen in systemen die voor het dierenwelzijn goed zijn.

Handhaving vergunningen

Wat Kruijf betreft wordt ook beter gehandhaafd of vergunningen nageleefd worden. Zo twijfelt hij eraan of veehouders altijd hun luchtwassers aanzetten. De huidige regels zijn zo stringent dat nieuwe systemen lang op zich laten wachten, vindt hij. De Kruijf gelooft niet in plannen om de dieraantallen te verminderen. "Het gaat, net als bij dierenwelzijn, uiteindelijk niet om aantallen dieren, maar wat in de stal gebeurt", aldus de wethouder.

Symposium van Kennisplatform Veehouderij

De gemeentebestuurder deed de uitspraak tijdens een symposium van Kennisplatform Veehouderij, waarbinnen diverse partijen proberen de fijnstofproblematiek in kaart te brengen. In het debat ontmoetten wetenschappers, vertegenwoordigers van de veehouderij, bestuurders en bezorgde burgergroepen elkaar. De consensus: er moet wat gebeuren.

De suggestie van diverse milieugroepen in de zaal dat de veehouderij gewoon te groot is, beantwoordt Hubers door exportcijfers en voltijdsbanen die de sector oplevert te noemen.

Laatste reacties

  • info36

    Fijn nog meer regels.

  • grote geitenboer

    Nog meer regels. En als het niet goed is alles maar even afschrijven in 5 jaar!
    Weer een regeltje bedacht achter een bureau!
    De insteek zou toch worden dat Agrarisch Nederland minder regeldruk zou krijgen??

Of registreer je om te kunnen reageren.