Home

Nieuws

Ierland bezorgd over nieuwe derogatie

De secretaris-generaal van het Ierse landbouwministerie Aidan O’Driscoll waarschuwt Ierse boeren zeer voorzichtig te zijn met het uitrijden van dierlijke mest, met het oog op behoud van derogatie.

O’Driscoll waarschuwt boeren dat er redenen zijn om bezorgd te zijn over het verlengen van de derogatie op de mestnormen van Ierland. Aanleiding voor zijn bezorgdheid is onder andere dat Denemarken van Brussel geen nieuwe derogatie heeft gekregen en dat Nederland het aantal koeien moet verminderen om in aanmerking te komen voor een nieuwe derogatie.

Daarnaast is in Ierland nieuw onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit, waaruit blijkt dat het aandeel schoon water met 3% is gedaald.

Mest uitrijden tot 15 oktober

Ierse boeren mochten tot 15 oktober mest uitrijden. Boerenorganisaties hebben om uitstel van de uitrijperiode gevraagd, in verband met de natte zomer en herfst. Het landbouwministerie roept boeren op zich te melden als het uitrijverbod tot dierenwelzijnsproblemen leidt.

Lees meer over derogatie in Nederland:
Nog geen gesprek met Brussel over nieuwe derogatie

Of registreer je om te kunnen reageren.