Home

Nieuws

ESBL-bacteriën niet eenvoudig uit te bannen

ESBL-producerende bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, blijken in de hele keten voor te komen. Ook in de biologische sector, waar nauwelijks antibiotica gebruikt wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse veterinair epidemiologen en het RIVM. Verminderen van antibioticagebruik blijkt hierdoor niet voldoende om de bacterie uit te bannen, zegt Lisette Graat, een van de onderzoekers.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken.

Biologisch vleeskuikenbedrijf

Het onderzoek werd gehouden op een biologisch vleeskuikenbedrijf met 5.000 kuikens, waar 80 vleeskuikens werden gevolgd op het voorkomen van ESBL- bacteriën. Daarnaast werden 20 kuikens at random gevolgd. Bij afleveren van 2 rondes, respectievelijk bij 39% en 81% van vleeskuikens in het slachthuis, zijn ESBL-bacteriën gevonden. Daarnaast was geen enkele kip de gehele ronde positief bevonden.

Reservoir aan ESBL-producerende bacteriën

De kuikens konden bij aankomst besmet zijn met een bepaald type ESBL-bacterie en daarna een ander type van deze bacteriën oplopen. Geen enkele ESBL-bacterie bleef de gehele ronde aanwezig om de koppel vleeskuikens blijvend te besmetten. Er bleef wel de hele ronde een reservoir van ESBL-producerende bacteriën rond de onderzochte vleeskuikens aanwezig. "De besmetting zat dus ook in de stal", aldus Graat. "Die hebben we gemeten, bijvoorbeeld op het drinkwatersysteem, de voerbakken en in grondmonsters bij de boerderij."

Verzwakte patiënten kunnen infecties krijgen

De kuikens worden niet ziek van deze ESBL-bacteriën en gezonde mensen ook niet, maar zwakke patiënten en ouderen kunnen infecties krijgen met ESBL-bacteriën in het ziekenhuis. Die leiden vooral tot urineweginfecties en zijn moeilijker met antibiotica te bestrijden. "ESBL is ook al gevonden bij melkvee, kalveren, huisdieren en op groente. Ze zitten inmiddels overal en worden ook vaak uit het buitenland meegenomen."

Vervolgonderzoek

De groep wil graag vervolgonderzoek doen, want er zijn volgens Graat meer metingen en gegevens nodig om tot effectieve controlemaatregelen te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.