Home

Nieuws 1 reactie

Hogan ziet beweging in relatie met Rusland

Rusland en de Europese Unie praten weer over de verstoorde handelsrelaties. 'Er is zeker activiteit op het diplomatieke vlak', bevestigt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

De Europees landbouwcommissaris put hoop uit de observaties van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die beweging ziet aan de Russische kant. Dat zou onder andere te maken hebben met het akkoord over de beëindiging van de handelsboycot tegen Iran, zegt Hogan.

De Europees landbouwcommissaris toonde zich dinsdag optimistischer over het herstel van de relatie met Rusland, dan de Nederlandse minister-president Mark Rutte maandagavond op een bijeenkomst in Dronten. Rutte veronderstelt dat de Russische boycot nog wel even zal duren.

Export varkensvlees naar Rusland

Hogan zegt dat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in december een brief heeft geschreven aan de Russische president Vladimir Putin, met het doel de relaties te herstellen. "Ik weet niet of Juncker antwoord heeft gehad."

Vooral de export van varkensvlees naar Rusland zou verlichting kunnen geven op de Europese markt, zegt Hogan. De Europese Commissie heeft op veel manieren bij de Russische autoriteiten aangedrongen op het openstellen van de Russische grens van varkensproducten die niet op de boycot-lijst staan. "Nederland en Denemarken zijn landen die dat benadrukken."

'EU aan het eind van haar mogelijkheden'

Over de varkensmarkt zei Hogan dat de Europese Unie met de maatregelen voor private opslag aan het eind van haar mogelijkheden komt. "We hebben 5% van de maandproductie van de EU opgeslagen. Als dat niet helpt, wat moet je dan nog doen? Ik kan niet meer doen dan wat ik heb gedaan."

Hogan zegt dat de varkensmarkt kampt met slechte prijzen, mede doordat de biggenproductie niet heeft gereageerd op de slechte prijzen.

Eén reactie

  • ed12345

    Te veel is te veel Aan de eene kant willen we tegen Rusland zeggen : je maakt het nu wel te bont daar kunnen wij niet mee acccord gaan aan de andere kant zeggen ;he' neem nou ons varkensvlees .Het klinkt niet erg overtuigend ,Voor de varkensboer is dit geen prettige tijd alhoewel dat is het al heel lang niet

Of registreer je om te kunnen reageren.