Home

Nieuws

Chinese beurscrash raakt landbouw

De Chinese beurscrash heeft geleid tot lagere prijzen voor soja, mais en aardolie en een waardedaling van de Chinese munt. Een slecht begin van het jaar, maar de grootbanken houden vooralsnog vast aan hun groeiramingen voor de Chinese economie. Volgens analist Stefan Vogel van de onderzoeksafdeling van de Rabobank, zal ook de sojamarkt herstellen.

De beursindexen in Shanghai en Shenzhen verloren maandag respectievelijk 6,7 en 8,2%. De handel werd stilgelegd en de Chinese overheid kocht fondsen om koersen op peil te houden. Dinsdag zette de daling minder hard door.

Beurscrash

Vogel is bij Rabobank hoofdverantwoordelijk voor onderzoek naar agrarische grondstoffenmarkten en is niet direct bezorgd. "Vorig jaar daalde de beurskoersen al eens gemiddeld 40%. Mensen moeten niet vergeten dat tussen die flinke correcties koersen enorm zijn gestegen. Over een langere periode bezien blijft sprake van stijgingen."

Ook bezit maar zo'n 5% van alle Chinezen aandelen. Anders dan in de VS staat voor de gewone Chinees dus niet zo snel zijn spaargeld of pensioen op het spel. Omdat de Chinese beurzen door onervaren beleggers bijna als casino worden behandeld, is ook maar de vraag in hoeverre de daling van koersen een echte weerspiegeling is van de gezondheid van de economie.

Sojaprijs omlaag

De beurscrash maakte niettemin dat de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago omlaag dook. China is de grootste importeur van soja wereldwijd. In 2015 voerde China 78 miljoen ton soja in en dat was 8 miljoen ton meer dan het seizoen ervoor. Voor dit jaar rekent Vogel nog steeds op een groei van 3 miljoen ton. Bijna alle soja is bestemd voor verwerking in veevoer.

Varkensstapel

"In de afgelopen twee jaar is de varkensstapel van 475 miljoen varkens teruggelopen naar circa 400 miljoen varkens. Desalniettemin is de vraag naar soja gestegen. Dat komt omdat de vraag van soja vooral toeneemt naarmate de sector professionaliseert. De modernisering zet door, ook als de Chinese economie wat minder hard groeit, en de varkensstapel groeit weer."

Diesel goedkoper

Ook graanprijzen werden door de Chinese problemen geraakt, maar hier was het effect minder groot. China is een beperkte importeur van mais. "De maisprijs daalt vooral omdat vanwege zorgen over de Chinese economie, de prijs van aardolie is gedaald." De prijs van een vat Noordzeeolie beweegt rond $37 per vat, bijna de helft van de koers in mei vorig jaar. De Chinese munt verloor zo'n 0,6% aan waarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.