Home

Nieuws 4 reacties

Schreijer: betrek alle boerenorganisaties bij verdeling geld

Brussel – Europarlementariër Annie Schreijer (CDA) vindt dat alle boerenorganisaties moeten worden betrokken bij de verdeling van de €30 miljoen steungeld, dat vanuit Brussel naar Nederland komt. "Zeker diegenen die bij de protesten aanwezig waren."

Schreijer schaart zich daarmee vierkant achter de kritiek van DDB en NMV, twee organisaties die de belangen van melkveehouders behartigen.

Boerenprotest

Deze organisaties wijzen erop dat het steungeld loskwam na een landbouwraad in Brussel die werd omgeven door een boerenprotest met duizenden deelnemers en honderden trekkers. Vanuit Nederland waren DDB en NMV bij de acties betrokken. LTO was wel met een zware bestuurlijke delegatie aanwezig, maar riep haar leden niet op mee te demonstreren. Er waren daarom vrij weinig reguliere LTO-leden.

LTO koos voor diplomatie

De LTO-delegatie, aangevoerd door vice-voorzitter Hans Huijbers, sprak in de kantlijn van de protesten wel vrij uitgebreid met Europarlementariërs en staatssecretaris Sharon Dijksma. Dijksma zelf zei gisteren niet in te kunnen gaan op vergaand marktingrijpen dat beide partijen voorstaan. Ze koos ervoor met onder meer LTO en varkenshoudersvakbond NVV te spreken over de verdeling van het geld.

De Europese raad van landbouwministers besloot €500 miljoen vrij te maken voor steun aan boeren in de EU. Over de verdeling kwam een week later een deal tijdens een informele landbouwraad in Luxemburg. Schreijer zelf sprak tijdens het boerenprotest bij de eerste raad. Ze sprak zich toen uit voor het teruggeven van superheffing aan lidstaten.

Laatste reacties

 • leftturn

  het lijkt of er iemand graag had gezien dat ook de Nl'se boer aan deze poppenkast had meegedaan. deze persoon denkt dus anderen beter voor het karretje te kunnen spannen en deze moeten nu dus ook beslissen over de zogenaamde pot met goud.
  in plaats van met de vinger naar anderen te wijzen en zelf in brussel aan de slag te gaan met knellende wetgeving op het gebied van mededinging, boycot Rusland maar niet voor multinationals enz.
  niet heel veel visie, zeker enorme passie en inzet, maar niet al te veel oor voor een afwijkende mening.

 • PIETER123

  Deze dame van het CDA stond ten minste aan de goede kant van het hek dus tussen de boeren.Zag een foto van meneer Hans Huijbers die veilig tussen de jongens van de ME aan de andere kant van het hek. Wie heeft dan recht van spreken lefttrun.Het is nu de taak van de VVD om voor hun een linkse draai aan te geven of straks op de vingers te worden getikt door Brussel.Snap dat voorzitter Maat nog pissig is omdat het met zijn standpunt niet het podium op mocht in Brussel op 7 sept..Beetje laag om nu je op deze manier NMV/DDB even dwars te zitten.

 • eg wel

  Als n.m.v. het geld had verdeelt, was er ook een gedeelte bij l.t.o leden terecht gekomen. Dat lijkt mij voor l.t.o. bestuurders moeilijk te verkroppen.
  Hetzelfde zie je gebeuren als n.m.v. om verlenging van het uitrij seizoen vraagt, l.t.o. weet niet hoe hard ze er tegen aan moeten schoppen, om vervolgens een paar jaar later (als het minder noodzakelijk is) zelf om verlenging te vragen.

 • Mozes

  Ten eerste zijn de NMV en de DDB geen twee organisaties maar één. Het zijn dezelfde mensen, dezelfde organisatie met twee indentiteiten.
  Ten tweede was de inzet van de NMV niet het verkrijgen van financiele steun maar de invoering van een geheel afgeschermde en gecontroleerde markt. De financiele steun die binnengehaald is was juist de inzet van de LTO delegatie.
  Ten derde heb ik foto's gezien van NMV/DDB leden die aan de demonstraties meededen en daarbij kleren droegen met een opdruk waarmee niet tegen het EU beleid werd geprotesteerd maar tegen andere landbouworganisaties. Hoezo vindt mevrouw Schreijer dat de NMV/DDB de belangen van melkveehouders behartigen?

Of registreer je om te kunnen reageren.