Home

Nieuws 1 reactie

Ploumen hekelt beperking TTIP-documenten

Den Haag – Het kabinet wil dat het verslag van de laatste onderhandelingsronde van TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) op vertrouwelijke basis wordt opgestuurd naar de lidstaten.

De Europese Commissie besloot recent de stukken niet meer op te sturen omdat documenten gelekt zijn. Dat schrijft minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

TTIP voor landbouw van groot belang

TTIP is het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, de twee grootste economieën wereldwijd. Het verdrag kan voor de landbouw grote gevolgen hebben. Er wordt niet alleen gesproken over importtarieven en -quota, maar ook over harmonisering van sanitaire en fytosanitaire standaarden. Uit een studie blijkt dat een handelsakkoord de EU-export van rood vlees met 404 procent kan bevorderen, de suikerexport kan toenemen met 297 procent, die van kip met 289 procent en van zuivel met 240 procent.

Brusselse leeskamer

De Europese Commissie besloot eerder het verslag alleen nog maar voor Europarlementariërs open te stellen, en dan alleen in een Brusselse leeskamer. Ploumen maakte het kabinetsstandpunt bekend in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Ploumen zegt de Commissie op diverse manieren te hebben gevraagd de beperking op te heffen omdat lidstaten zo volledig mogelijk op de hoogte moeten zijn van de onderhandelingen. Nederland staat volgens haar niet alleen op in standpunt.

Commissie belooft meer openheid

Ploumen merkt wel op dat de Commissie de beperking tijdelijk heeft genoemd en tegelijk aankondigt dat verslagen uitgebreider worden en in alle EU-talen beschikbaar zullen zijn. Tot nu toe waren verslagen vrij beknopt en alleen in het Engels beschikbaar, wat vooral de Duitse en Franse volksvertegenwoordiging stak. De Commissie onderzoekt nog of de teksten vertrouwelijk ter inzage kunnen worden aangeboden op ministeries in de lidstaten.

De PvdA-politica ontkent dat 'slechts enkele' Europarlementariërs toegang hebben tot de documenten. Welke documenten Europarlementariërs in kunnen zien, is afhankelijk van de commissie waarin zij zitten. Wat betreft het comité voor internationale handel hebben de voorzitter, vicevoorzitter, coördinatoren van alle politieke partijen en rapporteurs toegang tot dezelfde documenten als lidstaten.

Eén reactie

  • veldzicht

    Als ik dat zo lees kunnen we er nog wel een stalletje bij bouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.