Home

Nieuws

Olam wil groeien in graanhandel

Rotterdam – Olam International wil op korte termijn circa $2 miljard aan acquisities besteden. Dat heeft topman Sunny Verghese bekendgemaakt. Het Aziatische grondstoffenhuis kijkt voor overnamedeals naar alle continenten, maar vooral naar Oost-Europa en Afrika.

Olam verhandelt een breed spectrum aan agrarische grondstoffen maar staat het meest bekend van tarwe, cacao en rijst. Het bedrijf coördineert zijn Europese activiteiten vanuit Rotterdam, waar ook het wereldwijde inkoopkantoor voor zuivel van Olam zit. Het bedrijf zoekt investeringen ook vooral in bovengenoemde categorieën.

Lage landbouwprijzen

Het bedrijf denkt dat het een goed moment is voor acquisities. De prijs voor veel agrarische producten is laag en dus neemt de waarde van kleinere concurrenten af. De voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO staat op het laagste niveau sinds april 2009. Ook is de waarde van munten in sterk agrarische opkomende economieën als Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland de laatste maanden afgenomen.

Nog niet verdeelde markten

Verghese denkt aan Oost-Europa en Afrika omdat deze markten nog niet verdeeld zijn door de traditioneel grootste bedrijven uit de VS en Europa. Onder deze concurrenten zijn Cargill, ADM en Bunge uit de VS maar ook het Zwitserse Glencore, Franse Louis Dreyfus en Nederlandse Nidera. Olam behoort tot een beperkte groep Aziatische handelshuizen die probeert te profiteren van de snelle bevolkingsgroei in Zuid- Azië en groeiende welvaart in Oost-Azië.

Belang voedselzekerheid

Recent besloot het breed georiënteerde Japanse handelshuis voor bijna $1 miljard een belang in Olam te kopen. Olam is overigens nog steeds voor 51 procent eigendom van het Singaporese staatsfonds Temasek, dat in de voedselvoorziening een strategisch belang voor de stadstaat ziet. Ook andere Aziatische handelshuizen groeien vaak internationaal met steun van staten die zelf een beperkt landbouwpotentieel hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.