Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:2 sep 2015

Maatregelen tegen crisis op tafel in Brussel

Brussel - Bij de aanpak van de crisis is maatwerk nodig. Daarvoor heeft de Luxemburgse voorzitter van de raad van landbouwministers, Fernand Etgen, een breed pakket aan maatregelen voorgesteld.

Volgens Etgen is actie nodig op nationaal en Europees niveau. Hij zegt dat  het Russische embargo, gecombineerd met de afname van de economische groei in China en de droogte deze zomer een harde klap betekent voor veel Europese boeren.

De Luxemburger suggereert een aantal mogelijke maatregelen:

 • vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten;
 • het regelen van financiering voor modernisering van de landbouw en verbetering van de energie-efficiëntie in de landbouw;
 • versterken van de export door fytosanitaire en veterinaire belemmeringen in Rusland, Wit-Rusland, Japan en andere landen weg te nemen;
 • door snel een akkoord te sluiten voor de verstrekking van schoolfruit en schoolmelk op onderwijsinstellingen;
 • een tijdelijke verhoging van de interventieprijs van zuivelproducten;
 • een verlenging van het 'vangnet' voor fruit, groente na 30 juni 2016 en voor zuivel na 29 februari 2016.

Eerlijkere verdeling en beter inzicht aanvoerketen

Etgen zegt dat hij ook denkt aan een eerlijkere verdeling en een beter inzicht in de aanvoerketen. Het werk dat de Europese Commissie daaraan doet, moet worden versneld. Bovendien zouden maatregelen moeten worden genomen ingewikkelde regelgeving die de productiekosten verhoogt, snel te vereenvoudigen.

Dijksma voelt niets voor verhoging interventieprijzen

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft eind vorige week aan Europees landbouwcommissaris Phil Hogan duidelijk gemaakt welke koers zij wil varen. Zij heeft onder andere aangegeven niets te voelen voor instrumenten die de vrije markt verstoren (zoals verhoging van de interventieprijzen).

Superheffing inzetten voor melkveehouderij

Ierland stelt voor om de geïnde superheffing (ongeveer €700 miljoen) in te zetten voor de verlichting van de problemen in de melkveehouderij. Verder vraagt Ierland om verhoging van de interventieprijzen in de zuivel en een vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten.

Etgen vraagt de Europese Commissie en de Europese landbouwministers op zijn ideeën te reageren.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Ingewilkkelde regelgeving vereenvoudigen. Is ze nog nooit gelukt, waarom nu dan ineens wel. Het kan ze niet ingewikkeld genoeg lijkt het soms, anders doen ze er in den haag nog wel een schepje boven op.
  Toch hoop ik dat ze een keer het licht zien en onder ogen zien dat ze met al die  regide regeltjes doorgeschoten zijn.

 • citroenc5

  Ik ben ook gedupeerd mijn aandelenpakket is door de Chinezen flink in waarde afgenomen waar kan ik terecht voor compensatie ?

 • c.putten

  ingewikkelde regelgeving gaan de ambtenaren in brussel  nooit opgeven want dan kost dat hun werkgelegenheid 

 • Schraar

  De meest effectieve maatregel zit er helaas weer niet bij, namelijk het terugbrengen van de overproductie. Al het andere is lapwerk en gaat de crisis niet oplossen.
  Ik vind het overigens prima om de interventieprijzen te verhogen, dit verhoogd de bodem in de markt en zorgt dat de melkprijzen niet nog veel verder zakken. Iedere melkveehouder blijft dan doorproduceren zodat we zo snel mogelijk in precies dezelfde situatie zitten als begin jaren 80, voor de quotering. Overvolle en onbetaalbare pakhuizen vol poeder en boter. Misschien dat men dan eindelijk tot de conclusie komt dat het zo niet werkt en regulering van de productie noodzakelijk is.

 • alco1

  En weer laat schaar zien dat hij van anderen niets leest.

 • mooi wark

  @alco,maar Schaar heeft wederom wel weer gelijk.

 • Mozes

  @mooi wark, leg jij mij nou eens uit hoe je met alleen productiebeperking in Europa een hoge melkprijs garandeert. Ik heb dezelfde vraag ook al aan @Schraar gesteld maar die geeft geen antwoord. Hij blijft alleen zijn eigen grammofoonplaat afdraaien. 

 • tj.dejong@hotmail.com

  Eerste les economie. Vraag en aanbod bepalen de marktprijs.Zo simpel is het.

 • Mozes

  @tj.dejong, wordt de prijs bepaalt door vraag en aanbod in Nederland, Europa of de wereld? 

 • hansvanbergen

  Het is gewoon een uitstekend pakket van maatregelen waarmee de landbouwbedrijven, de toeleverdende en de verwerkende bedrijven en daarmee het Europese platteland in stand gehouden word! In China en Rusland hebben ze de boeren kapot gemaakt en daar heeft hun economie nog iedere dag last van. Een kleine tegenwind en de hele boel waait om!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.