Home

Nieuws 3 reacties

LTO wil actie van Dijksma over mineralenconcentraat

Den Haag – LTO Nederland wil dat Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een 'uiterste poging' doet om op korte termijn helderheid te krijgen over uitbreiding van proeven met mineralenconcentraten. Dat schrijft Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland in een brandbrief aan de staatssecretaris. Volgens Maat heeft agrarisch Nederland dringend behoefte aan uitbreiding van de lopende proef met mineralenconcentraten. Het is de hoogste tijd dat Brussel daar groen licht voor geeft en daarvoor roept LTO de hulp in van Dijksma.

Aan de huidige proef mineralenconcentraten mogen niet meer dan tien producenten deelnemen. Vorig jaar heeft het kabinet aan de Europese Commissie gevraagd dat aantal uit te breiden tot dertig. Tot nu toe kwam er geen antwoord uit Brussel.

Investeringen renderen niet

Maat schetst de noodzaak om op ruimere schaal aan de slag te kunnen met verwerking van dierlijke mest tot mineralenconcentraten. Dat is met name van belang voor de ondernemers die er al in goed vertrouwen in hebben geïnvesteerd. Sommige van deze bedrijven verkeren in grote financiële problemen omdat de gedane investeringen niet kunnen renderen aldus LTO. Het uitblijven van uitstel en onduidelijkheid over mineralenconcentraten zit bovendien de verduurzaming van de sector flink in de weg. Verder wordt ook de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof (biobased economy) gehinderd door de trage gang van zaken.

Mineralenconcentraat gebruiken als stikstof

Mineralenconcentraten zijn de producten uit stikstofrijke dunne fracties uit mestverwerking. De dikke fracties met vooral fosfaat gaan doorgaans de grens over. Volgens Harry Kager, beleidsmedewerker mest en mineralen van LTO, wordt het gebruik van mineralenconcentraat als vervanger van kunstmest nu belemmerd omdat het nog steeds telt als dierlijke mest. De ruimte die bedrijven hebben voor kunstmest kan zo niet benut worden voor stikstof uit mineralenconcentraat.

Snel duidelijkheid

Aan de oproep aan Dijksma om zich in te zetten voor snelle duidelijkheid, voegt LTO de opmerking toe dat vervolgens ook de EU-regelgeving moet worden aangepast aan mineralenconcentraten en andere nieuwe meststoffen die ontstaan na mestbewerking.

Laatste reacties

 • alco1

  Hoe zei Holman het ook alweer:
  DE VUIST ERVOOR OP TAFEL.

 • gvanlaar

  van brussel moeten we wel mest verwerken maar een oplossing voor het eindproduct zitten ze zelf in de weg zolang er geen toestemming komt voor bijvoorbeeld de dunne fractie als stikstofkunstmest aan te merken. zolang dit niet gebeurt blijft mestverwerking altijd een hoge kostenpost omdat je het verwerkte moet afvoeren en kunstmest moet aankopen om het gras nog een beetje te laten groeien!! KOM OP MET DIE TOESSTEMMING!!!

 • daan1908

  Het kan toch niet waar zijn dat onze LTO en mevr Dijksma dit niet voor elkaar krijgen in Brussel .
  Als Brussel niet instemt tast dit de geloofwaardigheid aan . Tevens worden de Nederlandse melkveehouders op een grote achterstand gezet . Dit gaat veel werkgelegenheid kosten . Om over toekomstperspectief helemaal maar niet te spreken .

Of registreer je om te kunnen reageren.