Home

Nieuws 7153 x bekeken 3 reactieslaatste update:1 okt 2015

Fosfaatproductie 2014 definitief onder plafond

Den Haag – De fosfaatproductie van de Nederlandse veestapel bedroeg in 2014 171,7 miljoen kilo en blijft onder het landelijke fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo.

In 2014 was de totale fosfaatproductie ruim 6 miljoen kilo hoger dan in 2013, een toename van 3,7 procent.

Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het definitieve cijfer is een fractie lager dan de voorlopige cijfers met een totaal van 172,3 miljoen kilo fosfaat die het CBS in mei publiceerde.

85,6 miljoen kilo fosfaat melkvee

De fosfaatproductie van melkvee is vastgesteld op 85,6 miljoen kilo. Dat is iets minder dan in mei, maar nog steeds boven het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo dat net als het landelijke plafond is gebaseerd op de fosfaatproductie in 2002.

De fosfaatproductie van pluimvee komt nu net als in mei uit op 27,7 miljoen kilo, 0,5 miljoen kilo meer dan in 2013.

Varkens produceerden 38,8 miljoen kilo fosfaat, bijna 1 procent minder dan in 2013.

Meer koeien en hoger mineralengehalte ruwvoer

De belangrijkste reden voor de stijging van de fosfaat- en stikstofproductie in dierlijke mest is de gegroeide melkveestapel en de hogere mineralengehalten in ruwvoer in 2014.

De totale productie van stikstof in dierlijke mest bedroeg in 2014 486,7 miljoen kilo, dat is 14 miljoen kilo meer dan in 2013 en ligt nog ruim 3,5 procent onder het landelijke plafond van 504,4 miljoen kilo. De fosfaatproductie ligt met minder dan 1 procent verschil dichter bij het plafond.

Het landelijke plafond voor stikstof en fosfaat is een gevolg van afspraken met de Europese Commissie in verband met de toekenning van de derogatie.

Fosfaatproductie melkvee stijgt in alle provincies

De productie van fosfaat van melkvee steeg in 2014 in alle provincies. Koploper blijft Friesland met een fosfaatproductie door melkvee van 16,4 miljoen kilo, ten opzichte van 2013 een toename van 6 procent. De fosfaatproductie van varkens is in Noord-Brabant het grootst met 18 miljoen kilo, hier daalde de productie ten opzichte van 2013 wel met 1,4 procent.

Bekijk de regionale verdeling van fosfaatproductie per diersoort:

Laatste reacties

 • A.B.Vink

  Wat is statistiek toch een mooi vak....
  Je geeft 2 kaartjes en een tabelletje, die niet met elkaar te vergelijken zijn.
  Vervolgens constateer je dat Flevoland toch wel erg gegroeid is in procenten.
  Maar de echte cijfers zijn anders. Omdat Flevoland niet veel had om mee te beginnen is ze uiteraard procentueel erg gegroeid. De echte grote groeiers zijn echter Groningen (ook procentueel) en Friesland, dat natuurlijk al een aardig begin saldo had en daardoor procentueel niet opvalt. Ik begrijp ook nog niet waar jullie die 21% voor Flevoland vandaan halen, want de tabel heeft het over 13,9%

  De vrouw van A.B. Vink

 • farmer4life1

  Denk in totaliteit. Fosfaat in Flevoland is 13,9% gegroeid met melkvee. Tel de varkens, pluimvee en min vleesvee en je komt ergens

 • wimvink

  Hoe wordt de landelijke fosfaatproductie precies berekend?
  Onze zoogkoeien kan de overheid tellen via I&R, maar ons ruwvoer laten we niet bemonsteren.
  En we voeren ook nog krachtvoer.
  Is er sprake van een soort mineralenbalans-berekening of is het 'goochelen met cijfers'?
  Laten we hopen dat er géén sprake is van een "black box" en dat we de uitkomst maar moeten geloven. Dat heb ik eerder ergens anders gehoord, maar voelt niet zo lekker.
  Vraagtekenboer.

Of registreer je om te kunnen reageren.