Home

Nieuws 5408 x bekeken 4 reacties

EZ: geen opkoop varkensrechten door melkveehouders

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken gaat niet in op het voorstel van Netwerk Grondig om varkensrechten tijdelijk uit te wisselen met fosfaatrechten.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZ) laat weten dat in de Regiegroep Fosfaatrechten niet gesproken gaat worden over het uitwisselen van productieruimte van varkens en melkvee.

Volgens het ministerie ligt de focus op het invoeren van een stelsel van fosfaatrechten en is het niet aan de melkveehouderij om met voorstellen te komen over varkensrechten.

Voorstel voor tijdelijke opkoop varkensrechten

Netwerk Grondig die de grondgebonden melkveehouders binnen de regiegroep vertegenwoordigt, diende een schriftelijk voorstel in voor een tijdelijke opkoop van varkensrechten door melkveehouders. Grondig wil hiermee een generieke korting voor de grondgebonden melkveehouders voorkomen en sanering van noodlijdende varkensbedrijven.

Netwerk Grondig teleurgesteld

Een woordvoerder van Grondig zegt teleurgesteld te zijn over de reactie van EZ en verwacht dat er wel degelijk inhoudelijk gesproken gaat worden over het voorstel binnen de regiegroep.

De regiegroep bestaat uit LTO Nederland, melkveehoudersvakbond NMV, zuivelorganisatie NZO, Stichting Natuur en Milieu, Grondig en ambtenaren van het ministerie van EZ. Deze groep is ingesteld door staatssecretaris Sharon Dijksma en moet de maatregelen rond fosfaat uitwerken.

'Varkenshouderij moet met voorstellen komen'

Kees Romijn van LTO melkveehouderij zegt eveneens voorstander te zijn van een tijdelijke uitwisseling van varkens- met fosfaatrecht maar benadrukt dat het aan de varkenshouderijsector is om met dergelijke voorstellen te komen.

Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu laat weten niet voor een tijdelijke uitwisseling van productierechten tussen sectoren te zijn.

Dijksma heeft tot nu toe diverse keren aangegeven niet na te denken over een tijdelijke uitwisseling van productierechten tussen sectoren.

Laatste reacties

 • zwbig

  Grondig kan toch ook fosfaatrechten opkopen van noodlijdende melkveebedrijven of zijn die er nog niet?

 • Vhouder

  grondig wou voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Zoek de oplossing binnen de rundveestapel in nederland zoals vleesvee vleeskalveren jongvee en melkvee en laat de varkenshouderij met rust.

 • John*

  in de melkveehouderij gaat de komende jaren ook geconcentreerd / geintensiveerd worden. wachten rustig de kans af om de productieruimte van collega s over te nemen.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Laten we allen onze eigen boontjes doppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.