Home

Nieuws

Cargill investeert groot in Oekraïne

Kiev - Cargill investeert $130 miljoen (€107 miljoen) in een nieuwe graanterminal in Yuzhny, een haven vlakbij Odessa.

"Oekraïne heeft een groot landbouwpotentieel dat in de nabije toekomst alleen maar verder zal groeien", aldus de lokale Cargill-directeur Martin Shuldt. De investering is een opsteker voor het door economische tegenspoed en burgeroorlog geplaagde land.

Meer dan een opsteker

De vertrouwen van Cargill in de Oekraïense landbouw is misschien zelfs meer dan een opsteker: Cargill is de grootste handelsonderneming in granen wereldwijd. Volgens Shuldt zal de graanterminal groot genoeg zijn om 70 procent van de Oekraïense graanexport te faciliteren. Eenmaal klaar zal de terminal direct 5 miljoen ton aankunnen dat volume kan met nog eens 2 tot 4 miljoen ton worden uitgebreid.

Groeigebied

De terminal zal naar verwachting in 2017 klaar zijn. Het Oekraïense havenbedrijf zal een deel van de infrastructuur rond de terminal voor haar rekening nemen. Cargill ziet in het Zwarte Zee-gebied een groeigebied. In 2014 kocht Cargill een kwart van het Oekraïense akkerbouwbedrijf UkrLandFarming. In 2013 investeerde Cargill al in een andere Zwarte Zee-haven, in het Russische Novorossiysk, met een jaarlijks capaciteit van 3,5 miljoen ton.

Economische banden versterken

Even eerder nam het Zwitsers-Nederlandse Allseeds vlakbij de geplande terminal een nieuwe verwerkingsinstallatie of 'crusher' voor oliezaden in gebruik genomen. De installatie koste circa $200 miljoen. De Nederlandse ambassade denkt dat een nieuw handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne de economische banden tussen Nederland en Oekraïne verder zullen versterken.

Of registreer je om te kunnen reageren.