Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:10 jul 2015

Noordelijke provincies missen grondgebondenheid in plan Dijksma

Den Haag – De Noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe vinden het een gemiste kans dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken geen grondgebondenheid in het systeem van fosfaatrechten heeft verwerkt.

De provincies zijn fel voorstander van een grondgebonden melkveehouderij.

De drie noordelijke provincies hebben eerder hun bezorgdheid uitgesproken over behoud van de grondgebondenheid in de sector. De Noordelijke provincies wilden graag meepraten met Dijksma over de plannen voor de melkveehouderij. Landbouwgedeputeerde Johannes Kramer van Friesland reageert nu positief. "Het is goed dat staatssecretaris Dijksma kiest voor fosfaatrechten en niet voor dierrechten. Dat is een goed begin. We hopen wel dat de grondgebondenheid stevig in het plan wordt opgenomen. We willen hier graag over meepraten", zegt Kramer.

Benadeeld worden

De drie noordelijke provincies vinden dat de extensieve bedrijven nu benadeeld worden ten opzichte van de intensieve bedrijven. "Extensieve bedrijven moeten ook fosfaatrechten kopen, terwijl de bedrijven qua hoeveelheid grond nog mogelijkheden hebben. Bedrijven die eerst in grond hebben geïnvesteerd en nog niet in productie, woorden nu financieel gestraft, terwijl ze juist een duurzame en milieuvriendelijke keus maakten", vinden de provincies.

Kwalitatieve groei

De noordelijke provincies zetten met de Versnellingsagenda Melkveehouderij bewust in op kwalitatieve groei. De ambitie is dat in 2020 alle noordelijke melkveebedrijven, qua uitstoot van stoffen zoals fosfaat, op hetzelfde niveau zitten als de beste 25 procent van de bedrijven in 2013. Haagse regelgeving mag deze ambitie niet belemmeren, vinden de provincies.

Laatste reacties

  • wmeulemanjr1

    Moet niet zo zijn dat superheffing betalen over 2014 beloond word in de vorm van fosfaatrechten.

  • peter1939


    wat een onzin, er is toch wet grondgebondenheid sinds 2014.  Je beurt een hogere melkprijs en de investeerders in mestverwerking moeten beloond worden om zo in toekomst kunstmest te vervangen en energievraag te kunnen vervullen. Grond kun je zo verkopen, een halve stal niet.....

Of registreer je om te kunnen reageren.