Home

Nieuws

Griekenland-deal geeft agribusiness lucht

Doetinchem – Verschillende spelers in de Nederlandse agribusiness durven door de schuldendeal weer zaken te doen met het geplaagde Griekenland. Of het een goede deal is, vindt men moeilijk te zeggen, maar in elk geval wordt door de afspraken betalingsverkeer weer een stuk gemakkelijker. Dat blijkt uit een telefonische rondgang.

Griekenland is geen heel grote importeur van agrarische producten uit Nederland. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is vorig jaar voor €866 miljoen aan agrarische producten uitgevoerd naar Griekenland. Een groot bedrag, maar een fractie van de totale agrarische export die uitkwam op €81 miljard.

De grootste categorie betreft vlees en vleesproducten, met een jaaromzet die €350 miljoen benadert. De export van zuivel en eieren ligt met €178 miljoen op de tweede plek. Griekenland is ook een vrij grote importeur van groenten en fruit uit Nederland (€76 miljoen) en exotische producten als koffie, thee en tabak die Nederlandse bedrijven doorvoeren.

Grote kalfsvleesmarkt

Directeur Henny Swinkels van kalfsvleesproducent VanDrie Group is opgelucht over de deal. "Betalingen waren de laatste weken nauwelijks mogelijk. Het was heel lastig kalfsvlees op een veilige manier uit te voeren. Soms gebruikten klanten wel een buitenlandse vestiging of slaagde men erin toch vanuit Griekenland geld over te maken, maar het was lastig."

Jaarlijks exporteert VanDrie voor tientallen miljoenen kalfsvlees naar Griekenland. De volumes laten zich niet vergelijken met Italië, Frankrijk en Duitsland – maar het land staat toch in de top 10 van belangrijkste afnemers. "Terwijl VanDrie exporteert naar 60 landen", benadrukt Swinkels.

Of de nieuwe deal met Griekenland goed is, weet hij niet. "Het is echt heel lastig te beoordelen, en de vraag is ook of de deal helemaal doorgevoerd zal worden. Puur vanuit de onderneming gedacht, is het voor ons belangrijk dat Griekenland onderdeel blijft van de open binnenlandse markt van de EU. En als Griekenland de Eurozone verlaat, zou het met een nieuwe zwakkere munt ook veel meer moeite hebben ons vlees te importeren."

Het overgrote deel van het vlees dat Griekenland uit Nederland importeert, betreft varkensvlees en rundvlees. Volgens een woordvoerder van Vion Food Group neemt het bedrijf het grootste deel van de exportomzet voor zijn rekening. Net als VanDrie is Vion nooit overgeschakeld op het eisen van verplichte betaling vooraf. "Voor individuele klanten zijn wel maatregelen genomen." Ook Vion hoopt dat een schuldendeal de rust op de Zuid-Europese markt herstelt.

Zuivelexport lag bijna stil

Dat geldt ook voor FrieslandCampina, dat zowel in Griekenland dagverse producten maakt als gecombineerde producten en babyvoeding vanuit Nederland naar de Grieken stuurt. Het bedrijf ging eerder over op het vervroegd betalen van personeel, zodat die minder last hebben van de eventuele sluiting van banken.

Nu gaat men volgens een woordvoerder weer over op gewone uitbetalingsschema's. Ook hervat de onderneming maandag of dinsdag de export naar Griekenland. Die lag door betalingsproblemen bijna stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.