Home

Nieuws

Europarlement: toch doorgaan met TTIP

Straatsburg - Het Europees Parlement zal de voortgang van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) niet dwarsbomen.

Maar de Europese Commissie zal zich sterk moeten maken om een nieuw systeem van geschillenbeslechting in het akkoord vast te leggen. Het parlement stemt tegen eerdere verwachtingen in deze week toch over de voortgang van de handelsbesprekingen.

Met name de sociaal-democratische fractie in het parlement heeft grote moeite met besluitvorming over de handelsbesprekingen. De Nederlandse PvdA'ers in het Europees Parlement lieten eerder dit jaar weten dat ze zich zouden verzetten tegen een akkoord dat  de Europese standaarden op het gebied van arbeidsrecht, milieu en voedselveiligheid onder druk kan zetten.

Investeringen

De grootste klem in de fractie was echter de geschillenbeslechting over investeringen. Bernd Lange, de sociaal-democratische rapporteur in het Europees Parlement heeft altijd benadrukt dat  de Europese Unie op geen enkele manier zal toegeven op het gebied van de hoge standaarden op gebied van milieu, voedselveiligheid en arbeid.  Ook de Europese Commissie heeft dat met zoveel woorden gezegd.

Lange verwacht dat er nu een meerderheid kan komen voor een compromis, waarop de afgelopen weken is gebroed. Hij vindt het van groot belang dat het Europees Parlement een krachtig geluid laat horen. "Globalisering heeft echter regels nodig, en het is onze taak als politici die regels te leveren. Dit is een unieke kans voor de Europese Unie om de globalisering te versterken door standaarden te brengen in de internationale handel."

Transparante onderhandelingen

De nieuwe resolutie roept op tot transparante TTIP-onderhandelingen die moeten leiden tot een ambitieus, uitgebreid en gebalanceerd vrijhandelsverdrag met hoge standaarden (voedsel en sociaal), dat duurzame groei bevordert met gedeelde belangen voor lidstaten, de EU en de VS. CDA'er  Wim van de Camp benadrukt dat de besprekingen ook profijt moeten opleveren voor het midden- en kleinbedrijf: "Zowel in de VS als bij ons is het MKB de ruggengraat van de economie. Als TTIP voor hen geen voordelen oplevert heeft het niet veel zin."

Of registreer je om te kunnen reageren.