Home

Nieuws 6 reacties

'CH4-richtlijn bedreigt veehouderij'

Brussel - Het Europees Parlement en de Europese Commissie zadelen de landbouw op met onrealistische doelstellingen voor de methaanuitstoot.

Dat zegt de Europese koepel van landbouworganisaties. De Copa reageert op de besluitvorming in de milieucommissie van het Europees Parlement afgelopen woensdag over de nationale emissieplafonds voor verschillende schadelijke gassen en stoffen (NEC-richtlijn).

Met een nipte meerderheid wees de milieucommissie een voorstel van VVD'er Jan Huitema af om methaan uit de landbouw buiten de doelstellingen te houden. Het voltallige parlement zal er in oktober over stemmen.

Veehouderij zwaar getroffen

In een reactie zegt de Copa dat met name de veehouderij zwaar getroffen zal worden door deze maatregel. Daarbij komt dat er op geen enkele manier rekening mee wordt gehouden dat verschillende lidstaten al grote vorderingen hebben geboekt bij de vermindering van de ammoniakuitstoot (67 procent in Nederland).

Realistische voorstellen

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zei bij de behandeling van de NEC-richtlijn dat het opleggen van een CH4-plafond in de landbouw betekent dat de koe de wei uit en de stal in moet.

De Copa zegt dat hoge kosten gemoeid zijn met het huidige voorstel. Daarbij komt dat het opstellen van te strenge normen ook betekent dat de landbouwproductie in de Europese Unie zal dalen. "We doen een sterk beroep op het Europees Parlement en op de ministers van de lidstaten om met onze opvattingen rekening te houden en met realistische voorstellen te komen", aldus Copa.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik dacht dat de biologische sector extra ruimte wil omdat men de koeien langer in de wei laat als gemiddeld, hieruit blijkt weer dat de koe voor een goed klimaat op stal hoort te staan, toch nog een positief punt in deze regel

 • hietkamp

  Gewoon door gaan, niet van aantrekken zou je bijna zeggen. EU is toch ongrijpbaar.    Ik weet niet hoe het is maar dan mag de melkprijs en vleesprijzen wel omhoog.   Nee w e gaan 1 ding oplossen omdat we denken dat zo verkeerd is en daar moet weer machine voor komen(zoals luchtwassers), maar na  mijn mening ga je dan weer een ander probleem maken. Want die apparaten moet ook gemaakt worden en leveren ook vervuiling op.     We kunnen we er wel met zijn allen om denken, maar we slaan al door en dan moet nog strenger.   Nou ik weet wel blijft geen boer over want de meesten hebben al gehad met de regels en als dit nog bij komt wordt alleen maar erger.  Dus als we voedsel crisis gaan krijgen is bijna wel duidelijk is alleen nog de vraag van wanneer. Maar zo door gaan dan komt ie sneller dan we denken

 • vandenbrand

  als het zo doorgaat drijven over 20 jaar de europianen in  bootjes op de middelandsezee van de armoede  europa uit, in de plaats van de bootvuchtelingen nu europa in.

 • joohoo

  Het bedreigt de gehele voedselproduktie in de EU. Gewoon terug naar een wereldbevolking van 1 miljard.

 • koestal

  ze zijn de weg kwijt,alleen maar regeltjes bedenken

 • koestal

  ach ,waar zijn nu weer mee bezig,lekker eten en drinken op kosten van de gemeenschap en ondertussen ook maar regels bedenken,stuur ook de Grieken nog even wat geld want die willen op tijd met pensioen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.