Home

Nieuws 12 reacties

Water boeren Californië beperkt door droogte

Sacramento - De droogte in de Amerikaanse staat Californië neemt steeds extremere vormen aan. Als gevolg daarvan zijn de maatregelen om het watergebruik te beperken verder verzwaard.

Zo'n honderd boeren die over ruim honderd jaar oude waterrechten beschikken om uit twee rivieren water te pompen, mogen dat voorlopig niet doen, werd vrijdag bekendgemaakt. Dat verbod is ingesteld om ervoor te zorgen dat er genoeg water over is voor boeren met nóg oudere waterrechten. Wie de regel overtreedt, riskeert hoge boetes

Het is voor het eerst in bijna veertig jaar dat zulke maatregelen zijn ingesteld. Eerder al werd het gebruik van drinkwater aan banden gelegd. Gemeenten moesten een kwart minder water verbruiken.

Volgens de gouverneur van Californië, Jerry Brown, zijn akkerbouwers zeer zwaar getroffen. Hij zei dat de droogte ervoor heeft gezorgd dat meer dan een half miljoen zogeheten acres (1 acre is meer dan 4000 vierkante meter grond) braak zijn komen te liggen. Daardoor zijn bovendien duizenden banen in de sector weggevallen.

Om de boeren tegemoet te komen heeft president Barack Obama $110 miljoen (€98 miljoen) in het vooruitzicht gesteld. Dit geld is ook bedoeld om natuurbranden te bestrijden en nieuwe banen te creëren voor hen die zijn getroffen door het watertekort.

Californië kampt al vier jaar met extreem droog weer. In december en februari hebben stormen wel wat regen gebracht, maar het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk. Er komt ook veel minder smeltwater, omdat op de bergen veel minder sneeuw dan normaal ligt.

Meteorologen verwachten dat de droogte voorlopig aanhoudt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Oppassen met het plaatsen van artikelen van een ander (anp). Voordat je het weet zijn de schrijvers geen vrienden van de landbouw. Ook hier staat dat er geld beschikbaar komt voor de boeren maar als je verder leest gaat het geld naar anderen.

 • koeboertje  Farmerbn
  Waarom zou je dit niet willen lezen , niets mis mee toch , dan weet je gelijk hoe het geld verdeelt wordt

 • farmerbn

  Oppassen is iets anders dan niet willen lezen. Er staat dat de boeren 98 miljoen euro kunnen krijgen maar ook dat er geld van dat bedrag naar anderen gaat. Je weet dus niet hoeveel de boeren krijgen. Ze doen nu dus alsof er veel geld naar de boeren gaat. Zo beinvloeden ze de media en moeten de burgers denken dat er altijd weer geld naar de boeren gaat wat niet helemaal de waarheid is. Als je zo'n artikel plaatst in een landbouwblad moet je rekening houden dat er schrijvers (anp) zijn die bewust meedoen met die mediahersenspoeling en de burgers expres een ander beeld geven over boeren.

 • somporn

  Het  zoete water is voor de vissen en gaat naar open zee,dat hebben de milieuterroristen er door gedrukt. 

 • Mels

  Idd Someporn,dat zet het ANP er gemakshalve maar niet bij. Op Facebook even zoeken naar Shannon Grove. Zij heeft een filmpje over het weg laten lopen van water tbv de vissen. Als je datzelfde visje nou kon eten maar daar is ie te klein voor. Shannon is lid van de State Assembly. Ook daar verpesten de groene linkse proleten het voor de rest van de US en voor ons hier in Canada. Groente e.d wordt er wel duurder door.

 • lohmann


  is bekend  it never rains in soutern california (Albert Hammond)

 • agro1


  6, but it pours, man it pours.

 • fvdboomen1


  @ 3 Als je de anderen geen geld geeft in het dorp dan krijg je een ghosttown omdat deze mensen voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van de boeren die hun geld uitgeven daar.Als ze niks verdienen verlaten ze het dorp dus de garage winkels enz sluiten en dan heb je ook niks meer over.Hetzelfde gebeurd in Australie dus niet te vlug verkeerd oordelen .Het volgende dorp is niet net als in nl 5 km verder kan zomaar 100 of out west 200-300 km zijn effe naar de bakker gaan is er niet bij dan.

  grt W Verdonschot

   

   

 • Mels

  Dat is inderdaad een van de gevolgen. Daarom is het ook zo enorm stom van de overheid aldaar om het hoofd te laten hangen naar,ook daar,de grootste schreeuwers. Het zijn niet alleen de boeren die men ermee raakt maar de hele community. Niemand verdient meer wat en trekt weg naar oorden waar wel werk is. Met geld geven los je een klein probleem op maar het grote probleem blijft. Mensen die per se willen blijven weten goed dat ze eigenlijk geen toekomst hebben.

 • hylkema.l


  Ik heb vroeger 3 maand stage gelopen op een melkveebedrijf in California.

  California is de top landbouw staat van Amerika, maar is afhankelijk van water. Vooral van water dat ze kunnen opvangen in de bergen, dat ze kunnen gebruiken voor een prachtig systeem van bevloeing. Maar dan moet er voldoende water in de grote opslag meren zitten.

 • el

  De droogte in California zal ook weer een keer voorbij zijn, 10 jaar geleden spoelden er huizen van de heuvels af, door overvloedige regenval.

 • Mels

  Das juist het probleem Hylkema. Die meren schijn leeg te moeten lopen voor die ene vissoort en dus is er niet voldoende water. Het komt er op neer dat men dat water wat voorheen in de meren werd gehouden nu door laten lopen en niet kunnen/mogen gebruiken voor irrigatie. Het filmpje op de FB pagina die ik aangeef maakt veel duidelijk <>

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.