Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:18 jun 2015

Vion ziet verlies fors slinken

Boxtel – Vion Food Group heeft in 2014 een verlies geboekt van €21 miljoen. Als de verkoop van onderdelen buiten beschouwing wordt gelaten, verbeterde het nettoresultaat met €244 miljoen ten opzichte van 2013. De omzet daalde van €7 miljard naar €5 miljard, vooral door de verkoop van de divisie Vion Ingredients maar ook door een gemiddeld lager prijspeil voor zowel varkensvlees als rundvlees.

Met voortgezette activiteiten kwam Vion uit op een bedrijfsresultaat van €58 miljoen in 2014, tegen €22 miljoen een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat is een goede maatstaf voor hoe een onderneming puur zakelijk draait. De verbetering is mede gevolg van de goedkopere inkoop van beesten.

Interim-CEO Tom Heidman wil vanwege het tijdelijke karakter van zijn aanstelling de pers niet te woord staan. In een verklaring zegt Heidman: "Vorig jaar hebben we een intensief jaar gehad. Na de verkoop van Vion Ingredients stond 2014 in het teken van het opnieuw positioneren en integreren van onze activiteiten, met als doel het rendement te verbeteren. Dankzij de verbeterde resultaten, de doorgevoerde operationele wijzigingen, aanpassingen in de footprint en een robuuste financiële positie hebben we een goede basis voor de toekomst."

Interim-CEO Tom Heidman

Vion schuldenvrij

Vion rept niet over eerder geopperde strategische opties, zoals splitsing van het bedrijf op basis van diersoorten of land. Voor 2015 gaat het bedrijf uit van een verdere verbetering van het resultaat, al noemt het nog niet expliciet het schrijven van zwarte cijfers. Het vleesconcern beschikte eind 2014 over €198 miljoen aan liquide middelen. De bruto schuld bedroeg €111 miljoen. Per saldo is Vion nu dus schuldenvrij. Door de verkoop van onderdelen is de solvabiliteit, de verhouding vreemd en eigen kapitaal, toegenomen naar 40,5 procent.

 

Focus sanering op Duitsland

Vion zegt het netwerk aan productielocaties te willen optimaliseren. Deels door investeringen, maar ook door sluitingen. Zo werd onlangs aangekondigd dat slachterijen in Anklam en Frankfurt am Main worden gesloten. De focus voor sanering lijkt daarmee op Duitsland te liggen. In Nederland investeert Vion €4 miljoen in productie, opslag, logistiek en personeelsvoorzieningen.

Van Rijn verlaat VION uit persoonlijke overwegingen

Vion meldt dat Cees van Rijn al na 6 maanden is teruggetreden uit de Raad van Commissarissen van de onderneming. Hij was verantwoordelijk voor het controleren van de financiën. Van Rijn, reeds gepensioneerd, zegt in een reactie dat hij de keuze heeft gemaakt uit persoonlijke overwegingen. De oud financieel topman van Nutreco blijft wel een pallet aan andere bestuursfuncties vervullen.

Laatste reacties

 • Vhouder

  ik weet niet wat ik hier van denken moet maar WvG vast wel

 • varkenshouder1


  Het verlies van Vion slinkt en dat van de boer groeit. Netto-netto dus min-min.

 • Tiny1946

  Het is weer zo winst halen dooer de boer minder te betalen ze zijn fout bezig de vlees prijs kan zeker hoger voor de consument daar is geld zat!

 • cockie

  Als je 198 miljoen liquide middelen hebt en 111 mlj. schuld, hoe kan je dan een solvabiliteit hebben van 40.  Normaal 198/111 toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.