Home

Nieuws 4 reacties

Sancties Rusland kosten EU tot €100 miljard

Wenen/Frankfurt - De economische crisis in Rusland heeft meer gevolgen voor Europa dan tot nog toe werd aangenomen. Volgens het Oostenrijkse onderzoeksinstituut voor Economie Wifo staan in Europa meer dan 2 miljoen banen op de tocht en loopt de economische schade mogelijk op tot €100 miljard. De Europese sancties tegen Rusland en de reactie uit Moskou daarop, spelen een doorslaggevende rol in de dieper wordende crisis, zeggen economen.

"Verandert de situatie niet drastisch dan zal een bijzonder pessimistisch scenario dat we hebben opgesteld werkelijkheid worden'', stelt Wifo in een rapport opgesteld voor Europese kranten. Voor Baltische staten als Estland kunnen voortdurende exportsancties desastreuze gevolgen hebben. Het land, dat voor handel zeer afhankelijk is van zijn grote buur, kan wel tot bijna 16 procent van zijn BBP verliezen. De blootstelling van van Finland en Polen is weliswaar minder groot maar toch ook aanzienlijk, met respectievelijk 1,65 en 1,64 procent van het BBP.

De schade voor Duitsland kan oplopen tot 1,12 procent van het BBP. Ook worden bij een onveranderde situatie op den duur bij onze oosterburen 465.000 banen bedreigd. In Polen zijn dat er 335.000, in Italië 215.000, in Spanje 160.000 en in Frankrijk 145.000 banen.

Laatste reacties

 • Fermer

  Heel veel kosten, hier, en Rusland haalt z'n waar gewoon van elders. Tevens de Oekraine aan ons infuus en geen speelruimte vwb Griekenland. Voor de positieve reactie op dit geheel laat ik graag ruimte voor @Piethermus.

 • zon

  De bedenkers van deze ontwikkelingen zitten in Brussel.
  Waarschijnlijk krijgen ze ook nog een lintje.

 • Ties S

  met andere woorden Rusland heeft ons niet nodig, maar wij hebben Rusland nodig... en vergeet vooral niet dat half Europa in de winter warm zit bij kachels gestookt op Russich gas...... en ook veel industrie (Duitsland) afhankelijk is van deze energie uit het oosten...

  wat heeft Oekraine ons te bieden....... helemaal niks, als armoede en criminaliteit... de EU / NAVO heeft helemaal niks te zoeken in de achtertuin van Rusland.... en alle retoriek en provocaties uit Amerika ten spijt... als Poetin in z'n vingers knipt staan de Russche tanks in drie dagen in Rotterdam want ons (NL) en heel het Eurpese defensie apparaat is volledig weg bezuinigd en stelt helemaal niks meer voor

  kortom we hebben er alle belang bij en doen er wijs aan om onze smikkel te houden en zeker geen ruzie of zelfs oorlog te maken met Rusland

 • Jan Veltkamp


  @ Ties S. Geschiedenis was niet mijn favorite vak maar ik kan mij niet herinneren dat de russen ooit west europa zijn binnen gevallen. West europa heeft wel verschillende malen rusland aan gevallen. Welk belang heeft rusland er nu bij om wel aan te vallen? Volgens mij zitten er in brussel en VS te veel mesnen met nachmerries en waanideeen. Of is het alleen maar om de oorlogsindustrie in de been te houden. Bijv om goedkeuring te krijgen voor miljarden aan het JFS project te besteden?

Of registreer je om te kunnen reageren.