Home

Nieuws 7 reacties

Nederland wordt hardst geraakt bij Brexit

Londen - Wanneer Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) stapt, zal de Nederlandse economie dit, buiten de Britten zelf, het meest voelen.

Dat is de conclusie van adviesbureau Global Counsel, dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke gevolgen van een zogeheten 'Brexit'.

In totaal hebben Nederlandse bedrijven voor €177 miljard investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Deze investeringen leverden in 2013 €9 miljard euro op, goed voor 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Onder andere Unilever, Shell en Phillips hebben sterke banden met de Britse markt. In 2013 exporteerden Nederlandse bedrijven voor €49 miljard naar het Verenigd Koninkrijk, wat een handelsoverschot opleverde van bijna €7 miljard.

Wat daadwerkelijk de gevolgen zullen zijn van een Brexit is afhankelijk van welke handelsrelatie Groot-Brittanië na de afsplitsing aangaat met de EU.

Laatste reacties

 • Marco22

  Ik geloof daar niets van, handel vindt altijd zijn weg, binnen of buiten de unie. De EU is steeds meer een sta-in-de-weg met haar beperkende regelgeving. Snap England heel goed, afdrachten die in bodemloze putten verdwijnen in Griekenland en gelukzoekers ervoor terug krijgen.

 • pinkeltje


  Zal er helemaal van afhangen hoe ze dat in de praktijk op gaan pakken. Als we dan weer een grens krijgen met GB op de manier zoals dat tot een jaartje of 20 geleden nog was dan kun je je lol wel op als je met je vrachtje aan de grens staat. De handel zal wel doorgaan maar er komt dan meteen weer een flinke partij papierwerk tevoorschijn met veel onnodige kosten. Kun je weer lekker gaan in- en uitklaren en al het gedoe om niks dat daar aan te pas komt. En dan wordt het over een weer opnieuw elkaar vliegen afvangen door allerlei heffingen en beperkingen in te voeren om zogenaamd de eigen markt te beschermen. Neemt niet weg dat op veel terreinen daar in Brussel de bezem er eens flink door moet. Om te beginnen maar eens ophouden met het gros van de Europese subsidies. Maar daar zal het kleuterklasje dat Europa feitelijk is wel te kleinzerig voor zijn.

 • maxisprint


  toen een jaartje of 20 terug de grens wegging is het papierwerk amper afgenomen, GB heeft groot gelijk met een Brexit

 • koestal

  bangmakerij  !

 • ALAMI

  Brexit is bluffen, dat heeft GB van US geleerd!

 • Jan Veltkamp


  Onderhand is brussel zo groot en geld verslindend geworden dat het papier werk aan de grens minder is dan het papierwerk in brussel.

 • veldzicht

  De liefde voor de EU begint bij mij ook al aardig te bekoelen,meer narigheid dan voordelen, zie Zwitserland wat er ook niet bij is doet het zeker niet slechter.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.