Home

Nieuws 23 reacties

Jonge boer ziet toekomst in boerenbedrijf

Wageningen - Meer jonge boeren dan twee jaar geleden hebben de ambitie om het bedrijf van hun ouders over te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Windesheim en LEI Wageningen UR. Uit het onderzoek blijkt verder dat de agrarische jongeren ambitieus, hoogopgeleid en maatschappelijk actief zijn.

Familiebedrijven blijven

Uit de peiling onder 220 leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) blijkt dat 85 procent het boerenfamiliebedrijf over wil nemen, daarmee bezig zijn of het bedrijf al heeft overgenomen. Meer dan 70 procent van ondervraagde jonge boeren vindt het belangrijk dat sowieso het bedrijf binnen de familie moet blijven.

Ambitieuze jongeren

Uit het onderzoek blijkt verder dat de agrarische jongeren ambitieus, hoogopgeleid en maatschappelijk actief zijn. Bijna de helft van de respondenten heeft een hogere beroeps- of universitaire opleiding gevolgd. Ruim 40 procent van de jongeren geeft aan naast het werk op het agrarisch bedrijf nog een andere baan te hebben en een meerderheid van de jongeren is bestuurlijk actief, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, kerk, agrarische belangenorganisatie of maatschappelijke organisatie.

Moeilijke financiering overdracht

Het grootste knelpunt voor jonge boeren is de financiering van de bedrijfsoverdracht.

Harold van der Meulen, onderzoeker bij LEI Wageningen UR: "Boerenfamiliebedrijven zijn groter dan voorheen en dus hebben jonge boeren meer kapitaal nodig om het bedrijf over te nemen. Ook maken de jonge boeren zich zorgen over de winstgevendheid en doorgroeimogelijkheden van het bedrijf."

Perspectief

In het onderzoeksrapport staat dat meer agrarische jongeren perspectief zien in de landbouwsector dan blijkt uit het CBS-onderzoek in 2012. Van der Meulen plaats een kanttekening bij deze vergelijking. "Wij hebben onderzoek gedaan onder NAJK-leden. Dat zijn over het algemeen jonge boeren die meer betrokken zijn dan de gemiddelde agrarische jongere. Ook is van oudsher de bedrijfsopvolging in de melkveehouderij beter dan in andere sectoren. Bijna de helft van het aantal respondenten komt van een melkveehouderij."

Jaar van het Agrarisch Familiebedrijf

In 2012 waren er ongeveer 32.000 agrarische ondernemingen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Slechts bij een derde van deze bedrijven stond in dat jaar een opvolger klaar. In Nederland is bijna 90 procent van de landbouwbedrijven een gezinsbedrijf.

De Verenigde Naties (VN) hebben 2014 uitgeroepen tot 'jaar van het Agrarisch Familiebedrijf'. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft LEI Wageningen UR en Hogeschool Windesheim opdracht gegeven onderzoek te doen naar de toekomst van het agrarische familiebedrijf.

U kunt ook het hele onderzoek lezen.

Laatste reacties

 • Heijdravleesvee


  Gratis tip.

  Gauw emigreren.

 • LUCTOR


  Dit is een verkeerd beeld geven van een situatie je zou ook in een ziekenhuis een peiling kunnen houden onder de jongeren die medicijnen studeren wie er dokter of chirurug etc wil worden wordt de uitkomst vergelijkbaar.

 • Jaap39

  Risico van niet slagen is onderhand groot in Nederland. De tegen argumenten om hier nog te starten gaan het winnen van de voor argumenten. Zeker als je wat met dieren zou willen doen. Begin er maar niet aan.

  Ik zou een toekomst in het buitenland zoeken als ik nog 20 was.

 • agratax2

  Als de hele familie -het bedrijf (grond & gebouwen) in de familie- wil houden en daar ook financiele offers voor wil brengen is overname met een goede kans van slagen mogelijk. Moeten broers en zussen worden uitgekocht tegen een (fiscaal) acceptabel bedrag, dan wordt overname bij de huidige prijzen geen eenvoudige zaak. Zij kunnen ook behoefte aan geld hebben om een bedrijf op te zetten o.i.d. Van de hand doen en vertrekken naar het buitenland (verplaatsing van het familie bedrijf) is gezien de grond prijzen in de bekende immigratie landen ook een grote uitdaging geworden.

 • wullum


  heeft ook temaken met het feit dat de banen voor pas afgestudeerden niet meer voor het oprapen liggen

 • koestal

  Maar het is niet eenvoudig met al die toenemende regelgeving  !!!

 • Wim Toornstra


  Veel boeren die nu rond de 50 zijn zagen de zelfde kansen. Nu verzuipen ze in regelgeving en matige opbrengst prijzen.

 • pinkeltje


  Was er dan ooit een tijd dat het wel eenvoudig was om een bedrijf over te nemen?

 • Elevage

  ruim 40% heeft naast het bedrijf nog een andere baan................ welke toekomst, het is gewoon hobby geworden, want blijkbaar is het niet meer te doen zonder de bijbanen

 • agro1


  laten we wel wezen, we boeren op een postzegel. het folkloregehalte is, zeker mentaal hoog. staat geilt op verstrikkende regelgeving en mergelt door roofpachtprijzen grond en pachters willens en wetens uit. voorwaar een dodelijke cocktail, of zo men wil, een griekse gifbeker. dat het u wel moge bekomen of eigenlijk: proost!!!

 • fvdboomen1


  aan @ 1 helemaal mee eens als je genoeg eigen vermogen hept  en gezond verstand,de vakkennis en mentaliteit hebben we anders was je er al niet meer in de nl agrarische sector ,of je bent al eerder vertrokken.

  grt W Verdonschot

 • tikka


  Als ik nogaals kon kiezen of boeren met alle tostanden die er bijkomen of gaan werken voor een baas dan ging ik fijn weer boeren.

 • W Geverink

  Het ligt er aan wat je gewend bent tikka. Ik zou het onacceptabel vinden om een eigen bedrijf te hebben waar behalve de keuze van de bank en hoe laat ik opsta in de ochtend bijna alles door anderen wordt beslist of meebeslist. 

 • pinkeltje


  Nou, dan ga je toch lekker bij een baas werken. Of je wordt ZZP'er. zelfstandige zonder Poen. Of was het zonder Pensioen? Niet dat het alleen maar koek en ei is in de landbouw maar maak het aub ook niet erger dan het is.

 • PWisse

  Het enthousiasme bij de oudere boer spat er helaas niet vanaf, aan de bovenstaande reacties. Zij moeten toch fluitend kunnen boeren met hun lage financiering? En regels heb je overal..

 • Post

  Wie niet waagt wie niet wint!

 • lammerink

  Ieder boer is al zzp er zelfstandig zonder poen

 • Arnens

  Natuurlijk is het een feit dat er steeds meer regels bij komen etc. Maar als 20-er zie ik het allemaal niet zo zwart als de ouderen hier verkondigen. Je kan ook genieten van de mooie dingen in je beroep ipv tegen alle regels aanschoppen. Regels zijn er overal, ook in het buitenland, ook als je voor een baas werkt. Daarmee zeg ik niet dat alles wat hier gebeurt in nederland gerechtvaardigd kan worden. En ook ik verbaas me regelmatig over niewe regels en sta hier niet achter. Maar elke keer weg vluchten achter de regels en jammeren levert niks op.

  Zolang iedere agrarier voor zichzelf gaat, de buurman niks gunt en niet bewust is het geen hij doet of kan doen zullen we met zn allen pessimistischer worden. 
  Graag zou ik zinnige dingen horen van de oudere generatie, geen klagen. Daar winnen we de oorlog niet mee en maakt de toekomstige generatie nooit een beslissing.

 • Jaap39

  Natuurlijk Arnens zijn er kleine kansen. Maar wees u van uzelf bewust van uw jonge leeftijd en de daarbij horende naïviteit.

 • massy


  Veel jongere die het bedrijf over willen nemen staan er op dat moment misschien niet genoeg bij stil dat er een groot gedeelte van vaders vermogen mee gefinancieerd moet worden om het bedrijf over te kunnen nemen dus als het dan kan dan moet je de kommende zoveel jaar ook je vader aflossen plus je evt broers en zussen houden je stiekem ook nog in de gaten of alles wel goed komt.maar ik wens de jonge ondernemer alle succes toe ook al zal het niet altijd meevallen.

 • agro1


  als je recalcitrant genoeg bent om te denken, dat er een kansje is, dat het lukt en je bent niet zo dom dat je je tegen alle, toch steeds weer veranderende, regelgeving verzet, dan: schijt aan alles en iedereen en .....DOEN!!!!! 't ken lukke!!! zo ben ik ook begonnen en tot nu tot lukt het nog steeds( al 40 jaar). maar tegen wind piesen moet wel je hobby zijn. en misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed.

 • Arnens

  Natuurlijk denk ik niet dat de wereld zal veranderen en ik ben ook niet van plan een enorme dwarsligger te worden. Het zal mij ook zwaar zijn en tegevallen.

  Vermogen moet natuurlijk gefinancierd worden, daar ben ik bewust van en dat zal ook niet direct meevallen. Het grootste probleem vind ik de negativiteit die hier binnen fora zeer aanwezig is. In combinatie met hoe de sector binnen verschillende tv programma's wordt weggezet zou niemand zich ook nog maar in de sector willen storten.  Zoals ik het hier nu lees, kan ik beter direct stoppen met mijn agrarische opleiding en in een hoekje gaan zitten afwachten wat er gebeurt. Dat is toch niet waar we verder mee komen, ondernemer is niet alleen maar mopperen.....

 • Fermer

  @Arnens, verwissel niet negativiteit met realiteit. De media is altijd gekleurd, daar kom je nog wel achter met de jaren. Termen als zwaar zijn en tegenvallen horen niet bij een beginnend boer, zin en er tegen aan komen meer in de buurt en is dat er niet, begin er dan niet aan. Kijk om je heen voor je begint, neem niet alles klakkeloos aan maar vraag concrete cijfers, niet cijfers die over 10 jaar de toekomst moeten brengen maar cijfers van hier en nu. Weet wat alles kost, en wat goedkoop lijkt is niet goedkoop wanneer je er zelf naast staat te kijken en loze tijd hebt. Een dwarsligger zijn levert niets op, maar heb wel een eigen mening en toekomstvisie, slechts doen wat je buurman of je adviseur zegt brengt niemand ergens, jij bent verantwoordelijk voor jou toko en jou financien.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.