Home

Nieuws 14 reacties

Dijksma haalt Ghandi aan: boer redt de wereld

Rome - Overheden en bedrijfsleven moeten samenwerken om het wereldvoedselprobleem op te lossen. Nederland wil daarin een voortrekkersrol spelen, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dijksma sprak dinsdag op de conferentie van de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Dijksma begon haar toespraak met een citaat van Ghandi, die zei dat de boer de vader van de wereld is. "Daarin had hij gelijk", vindt Dijksma. "In de afgelopen twintig jaar is honger afgenomen en de voedselzekerheid toegenomen. Vooral als gevolg van de inspanningen van de boeren."

Maar successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dijksma constateert dat er nog steeds miljoenen mensen elke avond met honger naar bed gaat. Veel meer lijden aan ondervoeding . "We kunnen niet achteruit leunen."

"De boer redt de wereld"

Ghandi vond dat de  redding alleen via de boer kan komen, maar  overheden moeten daarbij wel helpen, zegt Dijksma.  Zij promoot de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten om  duurzame productie te vergroten.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Sharonneke moet de mestwetgeving op poten zetten (en donders snel ook nog eens) en verder ophouden zichzelf aan iemand als Ghandi te spiegelen. Way out of her league.

 • alco1

  Praten heeft nog geen enkele mond gevuld.

 • agratax2

  De boer kan voor eten zorgen en dat doet hij tegen bijna onmogelijk lage prijzen. Helaas de hongerende mens kan zelfs dit voedsel niet betalen en nu denkt Shron, dat deze armen dat wel kunnen als overheid, industrie kenniscentra en boeren samen spannen. Dat zal niet lukken want geen van dez epartijen is in staat om voor nop te werken. De armen zullen zelf hun tijd moeten besteden aan de voedselproductie in volkstuinen of door het verzamelen van vruchten, vis etc. Hiervoor is alleen nodig dat de rijken en de industrie niet hun goede gronden en jachtgebieden in pikken voor de productie van voedsel voor de rijken.

 • Mozes


  @agratax, met kleinschalige landbouw kun je wel honger oplossen maar geen armoede. Armoede los je juist op met grootschalige landbouw. 

 • Mozes


  Als boer voel ik mij in Nederland soms net als een kind die geestelijk mishandelt wordt. Dag in dag uit wordt het kind gekleineerd, vernederd en in de grond getrapt. Als er echter ooms of tantes op bezoek komen wordt het kind voor de ogen van de familie geprezen. Als de familie weg is wordt het kind weer in de grond getrapt. 

  Als Dijksma de uitspraak van Ghandi ook eens in de Tweede Kamer zou citeren of de uitspraak in de pers zou aanhalen als het Nationale Loeder (Thieme) weer eens op een achterbakse manier van zich heeft laten horen. 

 • alco1

  Direct stoppen Mozes. Voor het te laat is. 

 • Fermer

  @Mozes #4, honger is toch veel erger dan armoede? Los dat dan eerst op. Armoede is een relatief begrip. Vraag in elke land de bevolking maar eens of er armoede heerst, en je zult een bevestigend antwoord krijgen. In Nederland, in Frankrijk, in de VS, in Rusland, in China, overal. Maar in al die landen wonen ook de zeer rijken. Armoede is een gevolg van onderdrukking en verkeerd verdelen. Grootschalige landbouw levert alleen de rijken nog meer op, grootschalige landbouw is er alleen ten behoeve van de handel.

 • J@gertje

   Dijksma schreef:
   <em>Ghandi vond dat de redding alleen via de boer kan komen, maar overheden moeten daarbij wel helpen, zegt Dijksma. Zij promoot de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten om duurzame productie te vergroten.

  </em>Jammer Sharon, je hebt alles wat Henk Bleker op wilde bouwen al lang met de grond gelijk gemaakt.
  Gaat heen en schaam u diep.

 • Mozes

  @emmerei, nogmaals een basisprincipe uit de economie die iedereen op de middelbare school heeft geleerd, maar blijkbaar door zeer weinigen is begrepen: het percentage van de bevolking die nodig is om een bepaalt product te produceren is ongeveer gelijk aan het percentage van het gemiddelde inkomen wat nodig om dat product te betalen. 

  Is 80% van het volk nodig om voedsel te produceren dan is ook ongeveer 80% van het gemiddelde inkomen nodig om voedsel te betalen. Er blijft slecht 20% over voor kleding en minimale woning. Geld voor onderwijs, gezondheidszorg en andere voorzieningen zal er niet zijn. Dit beeld zien wij dan ook in de armste landen ter wereld. 

  Is 50% van het volk nodig om voedsel te produceren dan is ook ongeveer 50% van het gemiddelde inkomen nodig om voedsel te betalen. De andere 50% kan men besteden aan kleding, woning, enig onderwijs en eenvoudige gezondheidszorg. Geld voor AOW en andere sociale voorzieningen zal er nog niet zijn. Dat beeld zagen wij in de jaren dertig in Nederland en ook nu nog in vele achtergebleven landen. 

  Is slecht 5% van de bevolking en dus ook 5% van het inkomen nodig voor voedsel dan is 95% van het inkomen beschikbaar voor kleding, goede huisvesting, uitgebreide onderwijsmogelijkheden, zeer hoog niveau van gezondheidszorg, pensioenvoorzieningen en andere sociale voorzieningen. Dit beeld zien wij in alle westerse landen met hoog welvaartsniveau. 

 • alco1

  Mozes. Zo is het als er geen verdere verslechterende omstandigheden zijn.
  Honger is daar waar niets besteed kan worden aan andere voorzieningen.

 • Fermer

  @Mozes, jou verhaal gaat misschien op voor landen die niet handelen. Met de komst van de multinationals is al deze wijsheid verleden tijd. Landen waar voedseltekorten zijn worden gewoon leeggehaald door rijke landen. De zittende elite's laten de handel doen en laten wat men wil in ruil voor een vorstelijke beloning voor henzelf. Grootschalige landbouw is daar een voorbeeld van. Alles wat hierbij geproduceerd wordt is slechts voor export. De honger in eigen land zal de elite een worst wezen.  Ook geeft deze export geen welvaart, winsten worden door derden weggesluisd. Het kenmerk van een multinational, men profiteert van een land, een volk of een beroepsgroep, en zonder belasting in het desbetreffende land te betalen wordt de grote winst onder een kleine elite verdeeld, en heeft de bevolking het nakijken.

 • auto35

  JGemiste kans Mevr. Dijksma, in het buitenland goede sier maken en thuis zien we uw andere kant. Wees dan in Nederland ook groot!!

 • joohoo

  Tja sharon , En in de Bijbel staat     ,Heer vergeef het hen want zij weet niet wat ze doet!!!!.

 • Jur Schuurman

  Het is overigens Gandhi, niet Ghandi

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.