Home

Nieuws 4 reacties

'VS spint garen bij Europese onenigheid over TTIP'

Brussel - De Verenigde Staten spinnen garen bij de interne discussie in Europa over het handelsverdrag. Dat vindt D66-Europarlementariërs Marietje Schaake.

Schaake is vanuit de liberale Europese fractie (ALDE) nauw betrokken bij de onderhandelingen over een handelsverdrag (TTIP) tussen de VS en de Europese Unie.

De Europese Commissie heeft deze week nieuwe plannen gepresenteerd voor een mogelijke geschillenbeslechting tussen staten en bedrijven over ingrepen in investeringen (ISDS). Vanuit de Verenigde Staten is sceptisch gereageerd op het voorstel om een soort internationaal hof in te stellen, dat conflicten moet beslechten.

Schaake zegt het logisch te vinden dat de VS in dit stadium zo reageert. Uit oogpunt van onderhandelingen moet de VS tegenover elk Europees voorstel kritisch zijn. "Dat gaat zo in onderhandelingen. Natuurlijk stellen ze ons de vraag: 'komen jullie er wel uit?' Volgens Schaake is het voor de VS profijtelijker dat de EU onderling discussieert, dan dat het gaat over de belangen van de VS.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is TTIP wel zo'n goed idee als we de problemen die ontstaan zijn door het moeten produceren voor onder de kostprijs. TTIP zal hier geen verbetering in brengen. Ik moet er niet aan denken wat de gevolgen zijn van nog eens 40 jaar produceren in Flevoland onder de kostprijs en met kunst en vliegwerk de bedrijfsbegrotingen rond krijgen. Laten we eens stoppen met dat Heilige Geloof in Internationale Handel als enige manier om met elkaar gelukkig te worden. Het heeft de laatste 40 jaar geleid tot minder banen aan de onderkant van de samenleving met als gevolg een grotere tweespalt in de samenleving dan wenselijk. Er is een herverdeling ontstaan van het totale gezamenlijke kapitaal, waarbij de Rijken extreem rijk zijn geworden ten koste van de rest, die steeds armer wordt.

 • JanWillemNatuur

  beste Agratax2, ik ben erg blij met jouw reactie. Het lijkt inderdaad een soort RELIGEI VAN DE MARKT die beleidsmakers en ondernemers aanhangen. Volgens mij is het een vergissing te denken dat modiale vervoersstromen, en dan vooral van voedsel, het welzijn bevorderen. Het lijkt zo logisch, maar is het blijkbaar niet dat elk land  zo veel mogelijk voorziet in de voedselproductie voor de eigen bevolking. Je weet dan waar het vandaan komt en liefst ook hoe het geproduceerd is. Het enige 'voordeel' van fruit uit Argentinie en speelgoed uit China is dat het zo goedkoop is. Ja, in geld, maar dan reken je niet alle indirecte gevolgen van al dat transport mee. Ik vind het ongehoord dat op dit moment boeren 1 cent voor een kilo aardappelen krijgen en dat de andere 99 cent in de zakken van tussenpersonen terecht komt. Maar ja, dat is moreel en ethisch denken en dat is niet meer gangbaar, zo lijkt het...

 • koestal

  De Amerikanen zullen toch de onderhandelingen winnen,het zijn keiharde onderhandelaars !

 • hwinteraeken

  D66 europarlementariër Marietje Schaake is een van de weinige ingewijden in dit onderhandelingsproces van TTIP, dat zich verder grotendeels in beslotenheid afspeelt. Die geheimzinnigheid zou door Marietje sterk becritiseerd moeten worden omdat het verdrag waarschijnlijk verstrekkende gevolgen heeft voor onze gehele samenleving. Die D van D66 staat toch voor 'democratie' en niet voor 'achterkamertjes'. 
  Zij zou ook andersom kunnen reageren: geef vanuit TTIP duidelijkheid over de stand van zaken. Dat zou een deel van de discussie kunnen wegnemen. Maar er zal dan waarschijnlijk ook blijken dat een deel van de kritiek op TTIP heel terecht is. En dat er bij TTIP hiermee veel rekening hiermee moet worden gehouden, anders is het verdrag wellicht onacceptabel.

Of registreer je om te kunnen reageren.