AlgemeenNieuws

‘VS spint garen bij Europese onenigheid over TTIP’

Brussel – De Verenigde Staten spinnen garen bij de interne discussie in Europa over het handelsverdrag. Dat vindt D66-Europarlementariërs Marietje Schaake.

Schaake is vanuit de liberale Europese fractie (ALDE) nauw betrokken bij de onderhandelingen over een handelsverdrag (TTIP) tussen de VS en de Europese Unie.

De Europese Commissie heeft deze week nieuwe plannen gepresenteerd voor een mogelijke geschillenbeslechting tussen staten en bedrijven over ingrepen in investeringen (ISDS). Vanuit de Verenigde Staten is sceptisch gereageerd op het voorstel om een soort internationaal hof in te stellen, dat conflicten moet beslechten.

Schaake zegt het logisch te vinden dat de VS in dit stadium zo reageert. Uit oogpunt van onderhandelingen moet de VS tegenover elk Europees voorstel kritisch zijn. “Dat gaat zo in onderhandelingen. Natuurlijk stellen ze ons de vraag: ‘komen jullie er wel uit?’ Volgens Schaake is het voor de VS profijtelijker dat de EU onderling discussieert, dan dat het gaat over de belangen van de VS.

Beheer
WP Admin