Home

Nieuws 7 reacties

'Uitbreiden nertsenhouderij is op eigen risico'

Den Haag - Nertsenhouders die hun bedrijf uitbreiden nu de wet die pelsdierhouderij verbiedt buiten werking in gesteld, doen dit op eigen risico. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft Kamervragen gesteld over een vergunning die de gemeente Cuijck heeft verleend aan een nertsenhouder. 
Dijksma erkent dat de verbodswet niet gehandhaafd kan worden nu deze door de rechter buiten werking in gesteld. Het ministerie is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. De schriftelijke ronde van deze zaak is afgerond, maar er is nog geen datum voor de zitting van het hoger beroep, aldus het ministerie.

"De pelsdierhouders hebben bij het van kracht worden van de wet op 15 januari 2013 gegevens over het bedrijf per 15 januari 2013 gemeld bij overheidsdienst RVO.nl. Dit is het uitgangspunt voor de overgangstermijn waar inspectiedienst NVWA op handhaaft. Omdat de wet buiten werking is kan de NVWA niet handhaven. Handelen in strijd met de Wet verbod pelsdierhouderij, bijvoorbeeld door het uitbreiden van nertsenhouderijen is echter op eigen risico. Er loopt immers nog een hoger beroepsprocedure, omdat ik van mening ben dat de wet rechtmatig is", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • Hogman1

  De verbodswet is door de rechter buiten werking gesteld.
  Dijksma is van mening dat de wet rechtmatig is.
  Wat een zooitje is het toch.
  Je wil op dringen en een ander het laten betalen

 • Zippie

  En zo blijkt maar weer dat notabene onze eigen regering alles in het werk stelt om het ondernemerschap naar de kloten te helpen.
  En dan alles gebaseerd op sentiment zonder enig ratio.

 • jwillems

  Of de wet rechtmatig is of niet , ik denk van niet.
  Als een bedrijfstak door de overheid wordt beeindigd, zonder noemenswaardige vergoeding is deze wet zeker niet rechtmatig. De totale schade van het verbod beloopt rond de 1 miljard euro!!! Sharon Dijksma wil de schade nu met 28 miljoen afdoen. Dit bedrag was al bekend bij de behandeling in de beide kamers.

  Bij het flankerende beleid wat ze nu heeft gepresenteerd, is er aan alle kanten naar dit bedrag toegerekend, dat kun je overal aan zien als je met de sector bekend bent.

  Dat is een regelrechte belediging van de sector!!!!

  In eerste instantie heeft ze zich , ik denk bewust, niet aan de gemaakte afspraak gehouden, door niet te komen met flankerend beleid zoals wel was afgesproken bij de behandeling van de wet in de eerste kamer.
  Ze wist verdraaid goed dat de sector naar de rechter zou stappen, en ze heeft mijns inziens bewust gewacht met het flankerend beleid tot de wet buiten werking was gesteld. Ze kan nu als eerste bod bij het beroep, om het zo maar eens te noemen, alsnog met het zakcentje van 28 miljoen voor de dag komen. Als ze meteen met dit flankerend beleid was gekomen, had ze met een hoger bedrag moeten komen, lijkt me duidelijk.
  Overigens wil de betreffende ondernemer in cuijk niet uitbreiden in dieraantallen, alleen maar een nieuwe opslagloods bouwen.
  Maar door een paar jaloerse buren wordt de zaak opgeklopt.

 • varitron270


  in nederland is toch de rechter het hoogste rechtsorgaan en niet sharon dijksma want is maar een passant

 • veldzicht

  Sharon Dijksma  kan het niet verkroppen dat ze heeft verloren,ze moet en zal haar gelijk proberen te halen,ik hoop en verwacht dat de nertsenhouders ook in hoger beroep wel in het gelijk worden gesteld.

 • janamtink@gmail.com


  Dijkstra houd er maffia praktijken op na !  Voor de hele landbouw sector ze heeft er nul komma nul verstand van !  En Waalkens oud PvdA kamerlid is heel erg ! Die moet zich schamen. Hij was de aanstichter van het nertsen verbod. En hij durft zich nota bene boer te noemen ,!

 • cornelis 22

  Waalkens was ook de uitvinder van het jaarrond koeien opstallen,over hypocrysie gesproken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.